Craciunita: ghid esential pentru ingrijire si inmultire de succes

Poinsettia, cunoscuta stiintific sub numele de Euphorbia pulcherrima, este o planta decorativa populara, recunoscuta pentru frunzele sale mari si bracteele colorate care seamana cu flori. Aceasta face parte din familia Euphorbiaceae si este originara din Mexic, fiind adesea asociata cu sarbatorile de iarna, in special cu Craciunul (fiind cunoscuta popular sub denumirea de Steaua Craciunului sau Craciunita). 

 

Poinsettia are frunze de un verde stralucitor si bractee colorate, care pot fi rosii, roz, alb-crem sau alte culori. Bracteele sunt adesea confundate cu petalele florilor, dar adevaratele flori ale plantei sunt mici si galbene, situate in centrul bracteelor.

 

Poinsettia infloreste in mod natural in timpul sezonului rece, de obicei in lunile de iarna. Bracteele sale colorate sunt cele care ofera aspectul sau caracteristic de sarbatoare. Cu toate acestea, poinsettia poate fi fortata sa infloreasca in orice moment al anului printr-o gestionare corespunzatoare a conditiilor de mediu.

 

Conditii de mediu

 

Lumina. Poinsettia se dezvolta cel mai bine atunci cand este amplasata in locuri luminoase, dar ferita de lumina directa. Astfel, este indicat sa asezati planta aproape de o fereastra insorita unde va primi cel putin 6-8 ore de lumina indirecta pe zi. Desi plantele pot supravietui cu mai putine ore de lumina, nu vor fi la fel de viguroase sau de longevive. Expunerea la lumina directa a soarelui poate provoca arsuri pe bractee si frunze.

 

Substrat. Poinsettia are nevoie de un substrat care sa asigure un bun drenaj.

 

Substrat recomandat: 

 

Temperatura. Pentru a mentine poinsettiile inflorite cat mai mult timp posibil, este indicata mentinerea unei temperaturi optime cuprinse in intervalul 18 pana la 24 de grade Celsius in timpul zilei. O scadere usoara a temperaturii pe timp de noapte nu va dauna plantei. Cu toate acestea, anumiti factori precum, curentii de aer reci, lipsa luminii adecvate, pot dauna frunzelor si pot provoca ingalbenirea prematura si caderea acestora.

 
Lucrari ingrijire

 

Udare. Se recomanda udarea poinsettiei atunci cand suprafata substratului se simte uscata la atingere. Substratul se satureaza complet, pana cand apa trece prin gaurile de drenaj din partea de jos a ghiveciului, insa, nu este indicat ca apa sa stganeze in farfurioara acestuia. Daca ghiveciul a fost invelit in folie decorativa, este indicat sa se faca cateva gauri in partea de jos, pentru a permite apei in exces sa se scurga.

 

Fertilizare. Este indicata administrarea ingrasamintelor in timpul perioadei de crestere vegetativa si de inflorire, iar in perioada de repaus, aplicarea ingrasamintelor se va opri. 

 

Ingrasaminte recomandate:

 

Inmultire. Majoritatea poinsettilor sunt hibrizi care nu produc seminte genetic fiabile, asa ca, de obicei, se inmultesc prin butasi prelevati de pe planta mama. Pentru a stimula inradacinarea, se recomanda si folosirea unor stimulatori de inradacinare, inainte de a ii introduce in substrat.

 

Stimulator de inradacinare recomandat: 

 

 
Boli si daunatori

 

La fel ca multe plante de interior, poinsettile sunt susceptibile la atacul diversilor daunatori precum fungus gnats (musculite negre), musculita alba de sera, tripsi, paduchele lanos, iar dintre boli este susceptibila la fainare. Daca se observa semnele prezentei daunatorilor sau semnele unei afectiuni fitopatogene, se recomanda indepartarea partilor afectate si efectuarea tratamentelor cu produse specifice.

 

Insecticide recomandate:

 

Acaricide recomandate: 

 

Fungicide recomandate:

 

Ca sa ai cele mai bune rezultate, poti folosi si:

 

Probleme comune 

 

Frunze ingalbenite

 

Frunzele pot deveni complet galbene sau vor dezvolta o nuanta galbena in jurul nervurilor, daca planta este supusa la factori de stres. Exista mai multe cauze care pot determina ingalbenirea frunzelor:

 

→ Planta nu primeste suficient magneziu.

→ Planta nu primeste suficient molibden (un oligoelement esential) si are nevoie ca pH-ul solului sa se fie peste 5,5.

→ Poinsettia a fost fertilizata in exces.

→ Incep sa apara simptome de fainare pe frunze si este necesara aplicarea unui fungicid.

→ Substratul este prea acid.

→ Planta este udata excesiv, sufera din cauza luminii insuficiente sau a temperaturilor scazute.

 

Caderea frunzelor

 

Cauzele care pot determina caderea frunzelor sunt diverse: afectiuni la nivelul radacinii, udarea excesiva, lipsa apei sau fertilizarea in exces. Daca unele frunze cad, planta s-ar putea sa aiba nevoie si de putin mai multa lumina.

 

Concluzie

 

In concluzie, poinsettia, cunoscuta si sub numele stiintific de Euphorbia pulcherrima, este o planta decorativa asociata cu sarbatorile de iarna si prezinta frunze stralucitoare cu bractee colorate care aduc un aspect festiv. Pentru a creste sanatoasa, planta necesita lumina indirecta, udare moderata si temperaturi constante.

 

Observatii:  
 
  • Va rugam sa respectati cu strictete dozele de aplicare recomandate, pentru a beneficia la maximum de produse.
  • Folosirea neconforma a acestor produse absolva producatorul si distribuitorul de orice responsabilitate.
  • Va incurajam sa cititi cu atentie eticheta fiecarui produs inainte de utilizare. 

Echipa Expertilor Agrii sta la dispozitia dumneavoastra pentru a va oferi consultanta personalizata, recomandari si produse specializate. Va invitam sa ne contactati pentru a va sprijini in obtinerea unor rezultate optime!