Patarea cafenie a frunzelor de tomate - tratamente si recomandari

Patarea cafenie a frunzelor de tomate (cunoscuta si sub numele de Cladosporium fulvum sin. Fulvia fulva) este o boala care afecteaza in special tomatele din spatiile protejate, cum ar fi serele si solariile, unde plantele pot fi grav afectate, uneori cu un grad de deteriorare intre 75-100%. In culturile de tomate din camp sau gradina, atacul acestui patogen este rar, dar poate avea consecinte serioase pentru productie.

 

Care sunt simptomele bolii?

 

Simptomele apar in principal pe frunze si doar ocazional pe tulpina, pedunculi, sepale, petale si fructe.

 

Frunzele. Incepand cu cele bazale, frunzele prezinta pete mari, verzi sau galbene, difuze si de forme variate, care pot fi izolate sau confluente. Pe fata inferioara a frunzelor apare un strat dens de mucegai, format din conidiofori si conidii, care initial este albicios-cenusiu, devenind ulterior brun-violaceu. Tesuturile din zona petelor se necrozeaza si capata o nuanta maronie, iar frunzele grav afectate se usuca, ceea ce perturba considerabil dezvoltarea fructelor.

 

Fructele. Acestea sunt afectate mai rar, insa, pot prezenta simptome in toate stadiile de dezvoltare, cele din etajul superior al plantei fiind cel mai frecvent afectate. Pe suprafata fructelor, in jurul pedunculului, apar pete de decolorare care devin ulterior maronii si se extind in pulpa, ocupand zone mari ale fructului. Semintele infectate sunt in general mai inchise la culoare decat cele sanatoase, prezentand pete mici, negre si hilul de culoare neagra.

 

Astfel, simptomele de pe frunze si fructe afecteaza grav dezvoltarea plantelor, influentand negativ productia.

 

Cum se transmite patarea cafenie a frunzelor de tomate?

 

Fulvia fulva (Fungi Imperfecti, Moniliales) este agentul patogen responsabil pentru aceasta boala. Conidioforii sai sunt cilindrici, septati, simpli sau usor ramificati, de culoare brun-oliv si prezinta un aspect noduros. Conidiile sunt sferice, ovoidale sau elipsoidale, pot fi uni-, bi- sau tricelulare si au o culoare galben-bruna. 

 

Patogenul se transmite prin conidii, care raman viabile pana la 9 luni, sau prin miceliul din resturile de plante afectate si seminte. Diseminarea intre plante se realizeaza prin conidii purtate de curentii de aer, picaturi de apa sau de anumite insecte, cum ar fi musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum). Fulvia fulva prezinta numeroase rase fiziologice, impartite in 5 grupe (A – E), impotriva carora au fost create soiuri rezistente.

 

Care sunt factorii de risc pentru instalare bolii?

 

Printre factorii de risc pentru instalarea bolii amintim: 

 

  • Temperatura ridicata. Intervalul de temperatura intre 22 si 26°C favorizeaza dezvoltarea si raspandirea patogenului Fulvia fulva.
  • Umiditatea excesiva. O umiditate relativa de peste 95% creeaza un mediu propice pentru proliferarea patarii cafenii a frunzelor de tomate.
  • Nebulozitatea persistenta. Lipsa luminii solare datorata unei nebulozitati continue contribuie la cresterea riscului de infectie.
  • Ventilatia insuficienta. Lipsa unei aerisiri adecvate in sere si solarii mentine conditii favorabile pentru dezvoltarea bolii.
  • Prezenta picaturilor de apa pe frunze. In serele si solariile neaerisite, cu umiditate ridicata si slab luminate, apa acumulata pe frunze ofera un mediu ideal pentru germinarea conidiilor si dezvoltarea infectiei.

 

Cum putem proteja culturile de aceasta boala?

 

Pentru a poteja tomatele impotriva acestei afectiuni, se recomanda cultivarea de soiuri rezistente, precum si adoptarea unor masuri preventive si curative precum: 

 

  • Controlul umiditatii aerului. Mentinerea umiditatii relative sub 90% prin udari mai putin frecvente, aerisiri regulate si defolierea etajelor inferioare pentru o mai buna circulatie a aerului la nivelul solului.
  • Reglarea temperaturii. Pastrarea temperaturii sub 22°C si evitarea fluctuatiilor mari de temperatura ziua si noaptea pentru a reduce transpiratia intensa a plantelor, care poate favoriza formarea picaturilor de apa pe frunze si germinarea conidiilor.
  • Tratamente chimice. Este indicata aplicarea de tratamente chimice la primele semne de infectie cu fungicide omologate in acest sens, respectand recomandarile de pe eticheta. 
  • Gestionarea resturilor vegetale. Se recomanda colectarea si distrugerea prin ardere a resturilor vegetale pentru a reduce sursele de infectie si pentru a limita raspandirea bolii in cultura.

Aceste masuri sunt importante pentru mentinerea sanatatii plantelor si pentru obtinerea unei productii optime.

 

Produse recomandate:

 

Ca sa ai cele mai bune rezultate, poti comanda si:

 

Fungicidele trebuie aplicate conform recomandarilor de pe eticheta, respectand dozele si perioadele de aplicare pentru a minimiza impactul asupra mediului inconjurator. Totodata, la aplicarea fungicidelor este important sa se respecte timpul de pauza mentionat pe eticheta.

 

!!! Timpul de pauza reprezinta intervalul de timp care trebuie sa treaca intre ultima aplicare a tratamentului cu fungicid si momentul recoltarii fructelor.

 

De asemenea, pentru a proteja tomatele impotriva bolilor, dar si a daunatorilor, speciliastii Agrii au creat si testat un pachet special pentru acestea. 

 

Produse recomandate:

 

Concluzie

 

In concluzie, patarea cafenie a frunzelor de tomate, cunoscuta si sub numele de Cladosporium fulvum sin. Fulvia fulva, afecteaza grav culturile de tomate din spatiile protejate, cum sunt serele si solariile, avand potentialul de a deteriora plantele pana la 75-100%. In culturile din camp, impactul este mai rar, dar poate afecta serios productia. Simptomele bolii includ pete mari pe frunze si fructe, iar transmiterea se face prin conidii si miceliu, cu o viabilitate lunga. Protejarea plantelor se poate realiza prin cultivarea de soiuri rezistente si aplicarea masurilor preventive adecvate, cum ar fi gestionarea umiditatii si aplicarea tratamentelor chimice atunci cand este necesar.

 

Observatii

 

  • Este indicat sa cititi cu atentie eticheta si sa respectati intocmai recomandarile producatorului, inainte de a utiliza produsele!  
  •  Folosirea neconforma a acestor produse absolva producatorul si distribuitorul de orice responsabilitate.

Echipa Expertilor Agrii sta la dispozitia dumneavoastra pentru a va oferi consultanta personalizata, recomandari si produse specializate. Va invitam sa ne contactati pentru a va sprijini in obtinerea unor rezultate optime!