Paduchele din San jose (testos) - tratamente si recomandari

Paduchele din San José (Quadraspidiotus perniciosus) a fost observat in toate regiunile pomicole importante din Romania. Aceasta specie este originara din America de Nord, unde a fost descoperita initial in orasul San Jose din California. Ulterior, s-a raspandit in America de Sud si, de-a lungul timpului, a ajuns sa fie prezenta si pe alte continente, inclusiv Europa, Africa si Asia, fiind identificata si in Japonia.

 

Paduchele din San José este un daunator deosebit de periculos pentru culturile pomicole, avand capacitatea de a compromite grav recoltele prin atacurile sale asupra plantelor gazda. Extinderea sa globala s-a datorat, in mare parte, comertului international cu fructe si material saditor, ceea ce a facilitat diseminarea acestei specii in diverse parti ale lumii. De asemenea, adaptabilitatea la diferite conditii climatice si ecologice a contribuit la raspandirea sa in numeroase regiuni geografice.

 

Femela are corpul de forma circulara sau cordiforma si este de culoare galben-portocalie. Pigidiul, de forma triunghiulara, este prevazut cu glande sericigene si doua perechi de palete. Scutul femelei este circular, de culoare brun-cenusie, avand o pata galben-portocalie in mijloc.

 

Masculul are corpul alungit si este, de asemenea, de culoare galben-portocalie, cu scutul de forma oval-alungita.

 

Larva primara prezinta un corp oval, de culoare galben-portocalie. Larva secundara este apoda, iar scutul larvar are o forma oval-alungita si este de culoare cenusie.

 

Care este biologia si ecologia paduchelui din San Jose?

 

Paduchele din San José are intre 1-3 generatii pe an, in functie de conditiile climatice. Prima generatie se dezvolta in lunile mai-iulie, a doua generatie in iulie-octombrie, iar a treia generatie in lunile octombrie-mai.

 

In timpul iernii, paduchele ierneaza sub forma de larva de prima varsta (larva I), protejata de un scut, pe scoarta ramurilor si a trunchiului pomilor. La inceputul lunii aprilie, dupa o perioada de hranire, larvele naparlesc si se diferentiaza in femele si masculi. Spre sfarsitul lunii aprilie si inceputul lunii mai apar adultii care se imperecheaza.

 

La sfarsitul lunii mai si inceputul lunii iunie, femelele incep sa depuna larvele, esalonat, pe o perioada de 40-45 de zile. O singura femela poate expulza pana la 450 de larve. La aparitie, larvele sunt foarte mobile si se raspandesc pe toate organele aeriene ale arborilor, mai rar pe fructe. Aceasta mobilitate este de scurta durata, iar uneori larvele pot fi transportate de vant sau de pasari catre alte plantatii. Dupa ce se fixeaza, larvele incep sa se hraneasca cu seva plantelor si isi construiesc un scut matasos, impregnat cu ceara, care le protejeaza de inghet, seceta, ploi si alte conditii adverse.

 

Dupa aproximativ trei saptamani, larvele trec prin prima naparlire, iar scutul lor devine dens si impermeabil. In alte trei saptamani, larvele ajung la maturitate completa si isi definitiveaza scutul. Larvele care vor deveni femele cresc in diametru, in timp ce cele care vor deveni masculi cresc in lungime. Masculii apar inaintea femelelor, nu se hranesc si, dupa imperechere, mor.

 

La inceputul lunii august, femelele incep sa depuna larvele generatiei a doua. In functie de conditiile meteorologice, aceasta generatie se poate prelungi pana in octombrie sau poate da nastere unei a treia generatii.

 

Care sunt semnele atacului?

 

Paduchele din San José este o specie polifaga care afecteaza in principal pomii fructiferi, incluzand marul, parul, piersicul si ciresul. De asemenea, poate ataca mai rar prunul, visinul si caisul. Printre speciile ornamentale si forestiere, se intalneste pe tei, plop, ulm si are o preferinta pentru paducelul, lemnul cainesc si gutuiul japonez. 

 

Atacul sau se concentreaza in special asupra partilor lemnoase ale plantelor, avand un impact redus asupra frunzelor si fructelor. Zonele afectate de paduche se inrosesc si se necrozeaza din cauza unei substante toxice pe care paduchele o injecteaza in timp ce se hraneste.


 

Cum putem proteja pomii de atacul paduchelui din San Jose?

 

Ca si masuri preventive, se recomanda: 

 

  • La infiintarea livezilor, se vor folosi puieti neinfestati, achizitionati exclusiv din pepiniere autorizate. Este esential sa se asigure ca materialul saditor este sanatos si lipsit de daunatori pentru a preveni infestarile ulterioare.
  • Altoirea se va realiza numai cu material provenit din livezi neinfestate. Utilizarea altoilor sanatosi ajuta la mentinerea sanatatii pomilor si la prevenirea raspandirii paduchelui din San José.
  • Se va evita plantarea gutuiului japonez, a paducelului, a lemnului-cainesc si a altor specii lemnoase susceptibile la atacul paduchelui in apropierea pepinierelor. Aceste plante pot servi ca gazde pentru paduche, facilitand infestarea pepinierelor si a livezilor.

In ceea ce priveste combaterea chimica, se recomanda efectuarea tratamentelor de pe parcursul sezonului de vegetatie (de regula, vara, in cazul acestui daunator) cu insecticide specifice, precum si cele din repaus vegetativ, utilizand produse aferente perioadei de repaus. 

 

In timpul perioadei de vegetatie, combaterea paduchelui din San Jose se realizeaza prin aplicarea tratamentelor cu insecticide specifice. Aceste tratamente sunt aplicate in timpul sezonului de crestere activa a plantelor (de regula, in cazul acestui daunator vara) pentru a controla paduchele testos care se dezvolta activ pe pomi.

 

Produse recomandate:
  1. INSECTICID MOSPILAN 20 SG
    INSECTICID MOSPILAN 20 SG
    incepand de la 210 Lei

 

De asemenea, pentru a imbunatati eficacitatea insecticidelor, se recomanda si adaugarea unui adjuvant in solutia de stropit.

 

Produse recomandate:
  1. ADJUVANT FORTGREEN MIG
    ADJUVANT FORTGREEN MIG
    incepand de la 3267 Lei
  2. ADJUVANT SPRAYGARD
    ADJUVANT SPRAYGARD
    incepand de la 431 Lei
  3. ADJUVANT SILWET GOLD
    ADJUVANT SILWET GOLD
    incepand de la 622 Lei

 

Ca sa ai cele mai bune rezultate, poti comanda si:

 

De asemenea, combaterea paduchelui din San Jose poate fi realizata si prin tratamentele din perioada de repaus vegetativ la pomi, cunoscute sub denumirea de tratamente ("stropiri") de iarna, folosind produse specifice pentru aceasta perioada. Aceste tratamente sunt aplicate in mod obisnuit in timpul iernii, atunci cand pomii sunt in repaus si paduchele din San  Jose se afla in hibernare pe pomi.

 

Pentru efectuarea stropirilor de iarna, se recomanda utilizarea produsului Agrii Pack Tratament de iarna, aplicat conform indicatiilor de pe pachet/eticheta.

 

Produse recomandate:

 

In plus, pentru a asigura o protectie indelungata a pomilor fructiferi impotriva bolilor, dar si a daunatorilor, se recomanda utilizarea Agrii Pack Pomi Fructiferi, pe parcursul perioadei de vegetatie, conform recomandarilor de pe eticheta.

 

Produse recomandate:

 

Este important sa se respecte instructiunile specifice ale produselor utilizate si sa se actioneze in conformitate cu practicile de gestionare integrata a daunatorilor, care pot include si alte metode de control, cum ar fi practici culturale, utilizarea plantelor rezistente si promovarea biodiversitatii in gradina sau livada.

 

De asemenea, monitorizarea regulata a pomilor fructiferi este esentiala pentru a detecta precoce infestarile cu paduchi testosi si pentru a interveni prompt, inainte de a produce pagube semnificative.

 

Alte informatii necesare
 
  • Paduchele din San José se raspandeste in principal prin materialul saditor din pepiniere si prin altoi, dar si, intr-o masura mai mica, cu ajutorul vantului, prin frunzele cazute, precum si prin unele insecte entomofage sau pasari.
  • Tratamentele din perioada de iarna se efectueaza in livezi si gradini in timpul repausului vegetativ complet, cand plantele nu au frunze sau muguri umflati. Aceste tratamente sunt esentiale pentru a reduce populatia de paduchi inainte de inceputul sezonului de crestere.
Concluzie
 

In concluzie, paduchele din San José (Quadraspidiotus perniciosus) reprezinta un daunator major pentru culturile pomicole din Romania, avand o raspandire extinsa pe diferite continente. Aceasta specie polifaga ataca in principal partile lemnoase ale plantelor, provocand daune semnificative. Prevenirea infestarilor implica utilizarea de puieti si altoi neinfestati si evitarea plantarii speciilor susceptibile in apropierea pepinierelor. 

 

Combaterea chimica se realizeaza prin tratamente chimice aplicate atat in perioada de repaus vegetativ, cat si in timpul vegetatiei active, cu insecticide specifice. Respectarea acestor masuri si monitorizarea constanta sunt esentiale pentru protejarea pomilor si minimizarea impactului paduchelui din San José.

 

Observatii
 
  • Este indicat sa cititi cu atentie eticheta si sa respectati intocmai recomandarile producatorului, inainte de a utiliza produsele!  
  • Folosirea neconforma a acestor produse absolva producatorul si distribuitorul de orice responsabilitate.

Echipa Expertilor Agrii sta la dispozitia dumneavoastra pentru a va oferi consultanta personalizata, recomandari si produse specializate. Va invitam sa ne contactati pentru a va sprijini in obtinerea unor rezultate optime!