Orhidee: ghid esential pentru ingrijire si inmultire de succes

Orhideele, fac parte din familia Orchidaceae, fiind plante de interior apreciate pentru frumusetea si eleganta lor. Cu sute de specii si hibrizi, aceste plante au castigat popularitate datorita faptului ca se ingrijesc usor, atunci cand sunt respectate anumite cerinte specifice. Orhideele ofera o varietate de culori si forme, iar cele mai cunoscute genuri de orhidee sunt Phalaenopsis, Cattleya, Dendrobium si Cymbidium.

 

Un aspect important in ingrijirea orhideelor ca si plante de interior, este acela ca trebuie oferit, pe cat posibil, conditii similare de mediu, de care au parte in zona de origine. Mai exact, majoritatea orhideelor de se gasesc in comert sunt epifite (cresc de obicei pe trunchiurile arborilor, folosindu-le drept suport, dar nu sunt plante parazite). La achizitionare, orhideele sunt sanatoase si inflorite, de aceea, este indicat sa fie respectate cateva aspect cheie pentru a le mentine sanatatea.

 

  • Alegeti o locatie cu multa lumina indirecta, ideal o fereastra orientata spre sud sau est;
  • Permiteti substratului sa se usuce intre udari;
  • In perioada de crestere administrati un ingrasamant special formulat pentru orhidee;
Conditii de mediu 

 

Lumina. Lumina joaca un rol esential in inflorirea orhideelor. Lipsa luminii adecvate poate impiedica inflorirea, insa expunerea directa la soare poate cauza arsuri pe frunze. Astfel, orhideele au nevoie de locuri luminoase, dar prefera sa nu fie expuse direct la razele solare. Prin urmare, este indicata asezarea plantelor pe un pervaz al unei ferestre orientate spre sud, est sau vest, astfel incat sa poata beneficia de lumina, dar sa fie protejate de lumina solara directa.

 

Substrat. Se recomanda utilizarea substraturilor special concepute si adaptate la cerintele orhideelor.

 

Substrat recomandat:

 

Temperatura si umiditate. In functie de specie, orhideele prefera temperaturi cuprinse intre 16–30°C ziua si 12–24°C noaptea (in sezonul cald) si 13–26°C ziua si 10–20°C noaptea (in sezonul rece). Fiind plante cu origini tropicale, prefera niveluri de umiditate atmosferica cuprinse intre 40% pana la 70%.

 

Lucrari ingrijire orhidee


 
Udare. Pentru a preveni putrezirea radacinilor, substratul trebuie sa se usuce intre udari. Un mod de a verifica daca este necesara udarea, este daca substratul se simte uscat la atingere si ghiveciul este usor. Un alt indicator poate fi culoarea radacinilor, mai exact, atata timp cat sunt verzi, planta nu are nevoie de apa. Udati (prin scufundare), atunci cand radacinile devin albe-sidefii si nu uitati sa indepartati surplusul de apa, dupa udare.

 

Fertilizare. Pe parcusul perioadei de vegetatie, se recomanda administrarea unui ingrasamant special formulat pentru cerintele nutitionale ale orhideelor, aplicat conform recomandarilor de pe eticheta.

 

Produse recomandate:

 

Transplantare. Aceasta operatiune se efectueaza o data la 18-24 de luni, de obicei in primavara sau dupa inflorirea plantelor. Nu se recomanda transplantarea plantelor care sunt deja inflorite sau care urmeaza sa infloreasca, deoarece acest lucru poate duce la caderea florilor/bobocilor.

 

Transplantarea propriu-zisa:

 

  1. Scoateti planta din ghiveciul vechi;
  2. Indepartati complet substratul vechi;
  3. Taiati radacinile uscate sau deteriorate;
  4. In noul ghiveci, adaugati o parte din noul substrat;
  5. Asezati planta astfel incat radacinile sa fie uniform raspandite in vas;
  6. Completati spatiile dintre radacini cu substrat;
  7. Asigurati-va ca coletul plantei (partea care separa radacina de partea aeriana) este deasupra substratului;
  8. Daca este necesar, utilizati un tutore pentru a mentine planta in pozitie verticala;
  9. Evitati sa aplicati ingrasaminte imediat dupa transplantare.

Inmultire. La nodurile tijei florale, uneori, exista posibilitatea sa apara mici lastari numiti "keiki," care ulterior se separa de planta mama si cresc de sine statator dupa ce dezvolta radacini. Pentru a stimula aparitia keiki, dupa inflorire, se poate efectua taierea tijei florale deasupra a 1-2 noduri. Aceasta reprezinta o metoda comuna de inmultire a orhideelor epifite.

 

Taierea orhideelor. Taierea corespunzatoare a cresterilor batrane are rolul de a stimula o noua inflorire, fiind indicat sa se realizeze cu instrumente bine ascutite si sterilizate.

 

In functie de tipul de orhidee si metoda de taiere poate fi diferita, insa, este indicata eliminarea florilor ofilite pentru a impiedica planta sa consume energie catre acele cresteri. Dupa inflorirea completa, tija florala se poate indeparta. Cu toate acestea, anumite varietati de orhidee sunt cunoscute pentru faptul ca pot inflori din nou pe aceeasi tija. In acest caz, trebuie eliminate florile ofilite, dar nu si tija.

 

Stimularea reinfloririi. De regula, o orhidee ar trebui sa infloreasca cel putin o data pe an, insa, in functie de specie, ciclurile de inflorire pot varia. In general, florile rezista, in medie, doua pana la patru luni.

 

Daca orhideea nu infloreste, unele varietati, precum Phalaenopsis, pot fi stimulate sa infloreasca scazand temperatura pentru cateva nopti (pentru a se realiza inductia florala, este necesara o diferenta de temperatura intre zi si noapte de 4-6 °C.) Cu toate acestea, cea mai sigura modalitate de a asigura o noua inflorire este sa ii fie asigurate si conditiile optime de mediu (lumina, umiditatea, temperatura, temperature si fertilizare).

 

Boli si daunatori


 
Orhideele pot fi susceptibile atacului paduchilor lanosi, paduchilor testosi, afidelor, tripsilor, acarienilor si musculitei albe de sera, precum si la anumite boli fungice (antracnoza, putregaiul cenusiu etc.), de natura virotica (viroze) sau bacteriana (bacterioze). Pentru combaterea daunatorilor si a bolilor, se recomanda efectuarea tratamentelor cu insecticide si fungicide adecvate, in functie de daunatorul/boala prezenta.

 

Impotriva virozelor nu exista tratamente, ci se recomanda efectuarea tratamentelor impotriva vectorilor, care ajuta la raspandirea acestora (de exemplu, insectele). 

 

Produse recomandate:
  1. INSECTICID-FUNGICID BIOPROTEKT
    INSECTICID-FUNGICID BIOPROTEKT
    incepand de la 6151 Lei
  2. INSECTICID CLOSER 120SC
    INSECTICID CLOSER 120SC
    incepand de la 489 Lei
  3. INSECTICID DELTASAP 2,5 EC
    INSECTICID DELTASAP 2,5 EC
    incepand de la 329 Lei

 

Fungicide recomandate:
  1. FUNGICID SCALA
    FUNGICID SCALA
    incepand de la 25192 Lei
  2. FUNGICID SERENADE ASO SC
    FUNGICID SERENADE ASO SC
    incepand de la 8631 Lei
  3. FUNGICID AMISTAR
    FUNGICID AMISTAR
    incepand de la 1510 Lei

 

Ca sa ai cele mai bune rezultate, poti folosi si:
  1. ADJUVANT SPRAYGARD
    ADJUVANT SPRAYGARD
    incepand de la 468 Lei
  2. ADJUVANT SILWET GOLD
    ADJUVANT SILWET GOLD
    incepand de la 675 Lei

 

In plus, pentru a stimula apararea naturala a plantelor impotriva bolilor si daunatorilor, se recomanda folosirea unor produse specifice, ce intaresc sistemul imunitar al plantelor si le ajuta sa reziste mai bine la atacurile agentilor patogeni si insectelor daunatoare.

 

Produse recomandate:

 

Probleme comune

 

Daca au parte de conditiile de mediu si ingrijire adecvate, orhideele cresc, se dezvolta sanatos si infloresc prolific. Cu toate acestea, conditiile necorespunzatoare pot provoca anumite simptome si pot deprecia aspectul estetic.

 

Frunze incretite si deshidratate

 

Astfel de simptome indica faptul ca orhideele nu primesc suficienta apa. Adesea, o cauza o reprezinta radacinile afectate/putrezite. Daca radacinile sunt negre si moi, se recomanda utilizarea unui instrument de taiere steril pentru a le elimina si transplantarea orhideei intr-un nou substrat. Daca radacinile sunt sanatoase, dar frunzele prezinta aceste simptome, inseamna ca plantei nu i-a fost administrat un volum suficient de apa.

 

Ingalbenirea frunzelor

 

Adesea, udatul excesiv si putrezirea radacinilor sunt cauzele ingalbenirii frunzelor, de aceea, este indicat ca substratul sa aiba timp sa se usuce intre doua udari. Daca acest lucru nu functioneaza, este indicata transplantarea orhideei si eliminarea radacinilor afectate.

 

Caderea bobocilor

 

Caderea bobocilor inainte de inflorire indica faptul ca orhideea este supusa unui stres (cel mai probabil abiotic), de aceea, trebuie acordata atentie conditiilor de mediu si ingrijire. Cauze posibile ale cadereii bobocilor:

 

→ Lipsa apei sau udarea in exces; 

→ Oscilatii de temperatura cauzate de un calorifer, aer conditionat sau alti curenti de aer;

→ Plante sau fructe care produc etilena in apropiere;

→ Umiditate atmosferica scazuta;

 

Alte informatii necesare
 
  • Radacinile aeriene care se afla in afara ghiveciului vor fi intotdeauna argintii, cu exceptia cazului in care umiditatea este ridicata sau sunt pulverizate cu apa;
  • Se recomanda utilizarea ghivecelor transparente, intrucat radacinile orhideelor epifite au nevoie de lumina pentru efectuarea fotosintezei;
  • Orhideea Dendrophylax lindenii este celebra pentru ca nu are frunze vizibile si supravietuieste exclusiv prin radacinile sale aeriene.
  • Unele specii de orhidee imita insectele atat prin forma, cat si prin miros, pacalind polenizatorii sa creada ca sunt parteneri de imperechere.
  • Orhideea Dendrobium crumenatum isi schimba culoarea florilor in functie de umiditate; acestea devin mai stralucitoare in conditii de umiditate crescuta.
  • Orhideea de vanilie este o planta tropicala originara din Mexic, America Centrala si unele parti ale Americii de Sud. Florile sale se deschid doar timp de 24 de ore, necesitand polenizare manuala din cauza lipsei polenizatorilor naturali in majoritatea zonelor de cultivare. Dupa recoltare, pastaile de vanilie trec printr-un proces complex de fermentare si uscare care poate dura pana la sase luni, fiind esential pentru dezvoltarea aromei caracteristice. Datorita conditiilor climatice dificile si a polenizarii manuale, vanilia este considerata unul dintre cele mai scumpe condimente din lume.
 
Intrebari frecvente
 

Orhideele Phalaenopsis albastre sunt reale? 

 

Nu. Foarte putine plante au flori albastre in mod natural, ceea ce este valabil si pentru orhideele Phalaenopsis. Cand sunt cumparate din magazin, ele sunt de fapt o varietate alba care a fost vopsita inainte de vanzare. Florile raman albastre, dar in viitor, atunci cand apar boboci si florile noi, ele vor reveni la culoarea lor naturala.

 

Sunt orhideele usor de crescut?

 

Orhideele sunt usor de ingrijit, daca beneficiaza de conditiile de mediu si ingrijire potrivite.

 

Unde ar trebui sa tai tija orhideei cand florile au disparut?

 

Taiati tija de la baza, acolo unde a aparut initial. Se recomanda intotdeauna utilizarea unui instrument sterilizat, bine ascutit (cum ar fi foarfeca), pentru a indeparta tija. Exceptia o reprezinta orhideele Phalaenopsis. Aceste specii vor inflori din nou, cu mai putine si mai mici flori, pe aceeasi tulpina, de aceeea, in loc sa tai tija la baza, este indicat sa fie taiata la primele doua sau trei noduri.

 

Cat dureaza pana cand o orhidee infloreste din nou?

 

De regula, orhideele infloresc o data pe an, desi unele specii pot inflori de mai multe ori. Cresterea unei tije florale si procesul de inflorire pot dura de la cateva saptamani la mai multe luni.

 

Concluzie
 

In concluzie, orhideele sunt plante de interior din familia Orchidaceae, cunoscute pentru frumusetea si eleganta lor. Cu ingrijire corespunzatoare, acestea pot fi usor de crescut. Pentru a le mentine sanatatea, asigurati-le locuri luminoase cu lumina indirecta, permiteti substratului sa se usuce intre udari, administrati ingrasaminte speciale, si oferiti-le conditii de mediu similare cu cele din zona lor de origine.

 

Observatii
 
  • Va rugam sa respectati cu strictete dozele de aplicare recomandate, pentru a beneficia la maximum de produse.
  • Folosirea neconforma a acestor produse absolva producatorul si distribuitorul de orice responsabilitate.
  • Va incurajam sa cititi cu atentie eticheta fiecarui produs inainte de utilizare. 
Buton WhatsApp
Ai nevoie de ajutor sau vrei sa plasezi o comanda rapid?
Apasa butonul de WhatsApp si discuta direct cu un specialist. Suntem aici sa te ajutam imediat.
WhatsApp Logo Contacteaza-ne pe WhatsApp