Molia orientala a fructelor - tratamente si recomandari

Molia orientala a fructelor, cunoscuta sub denumirea stiintifica de Cydia molesta, sinonim Grapholita molesta, face parte din ordinul Lepidoptera (care include lepidopterele, fluturii si moliile) si din familia Tortricidae. Aceasta insecta este cunoscuta popular sub mai multe denumiri, precum molia orientala a piersicilor, molia orientala a caiselor sau molia europeana a fructelor.

 

Originea moliei orientale a fructelor se afla in nord-estul Chinei. Cu timpul insa, aceasta insecta s-a raspandit pe diverse continente, inclusiv in Europa, Africa, America de Nord si Asia. In Romania, molia orientala a fructelor a fost semnalata initial in plantatiile de piersic si prun din sud-vestul tarii. In prezent, insecta este raspandita in toate regiunile pomicole din Romania, fiind o prezenta constanta in bazinele pomicole.

 

Fluturele prezinta aripi anterioare de culoare brun inchis, in timp ce aripile posterioare sunt mai deschise la culoare decat cele din fata. 

 

Larva are un corp de nuanta roz-rosiatica.

 

Pupa este de un brun deschis.

 

Care este biologia si ecologia moliei orientale a fructelor?

 

Molia orientala a fructelor dezvolta intre 3 - 4 generatii pe an. In timpul iernii, aceasta supravietuieste sub forma de larva matura, ascunsa intr-un cocon matasos. Acesti coconi sunt amplasati in crapaturile scoartei ramurilor si trunchiului sau in diverse resturi vegetale. La venirea primaverii, larvele ies din hibernare si se transforma in pupe, iar adultii incep sa apara la inceputul lunii mai.

 

Dupa aparitie, femelele depun ouale pe partea inferioara a frunzelor din varful lastarilor, uneori chiar pe scoarta acestora. Larvele nou eclozate patrund direct in lastarii tineri, adesea aproape de locul de depunere a oualor. In unele cazuri, acestea mineaza initial nervura principala a frunzelor si petiolul acestora, dupa care sapa galerii in lastar.

 

Adultii primei generatii sunt activi in lunile iunie si iulie, generand astfel urmatoarea generatie. Ouale acestei generatii sunt depuse pe frunze, lastari si fructe. Larvele din aceasta generatie ataca initial lastarii tineri, iar pe masura ce acestia se lignifica se orienteaza catre fructe.

 

Fluturii celei de-a doua generatii isi fac aparitia in lunile iulie si august, dand astfel nastere celei de-a treia generatii.

 

Care sunt semnele atacului?

 

Molia orientala a fructelor ataca o varietate larga de plante, inclusiv piersicul, nectarinul, caisul, prunul si prunul japonez. De asemenea, sunt afectate gutuiul, ciresul, visinul, marul, parul si migdalul. In plus, specii ornamentale precum Cotoneaster dammeri si paducelul (Crataegus spp.) pot fi, de asemenea, vulnerabile la atacul acestei insecte.

 

Atacul este extrem de daunator, afectand atat lastarii tineri, cat si fructele, ceea ce poate duce la pierderi semnificative de productie.

 

In pepiniere, larvele acestei molii mineaza lastarii tineri, ceea ce inhiba cresterea optima a plantelor. Lastarii afectati prezinta semne vizibile de deteriorare: varfurile lor se ofilesc, se curbeaza si capata o nuanta bruna, iar la nivelul orificiului de intrare al larvei pot fi observate excremente si clei (exudat gomos). 

 

O singura larva poate distruge 4-5 lastari, migrand de la unul la altul.

 

Fructele sunt, de asemenea, grav afectate. Larvele rod galerii neregulate in jurul samburelui, consumand pulpa fructului. Aceasta cauzeaza coacerea prematura a fructelor, care cad inainte de a ajunge la maturitate. 

 

Fructele atacate sunt mai susceptibile la infectii cu diverse tipuri de putregaiuri, precum monilioza si putregaiul cenusiu, ceea ce scade considerabil rezistenta lor la pastrare si le face sa putrezeasca rapid in depozit.

 

In livezile unde piersicii sunt cultivati alaturi de alte specii de pomi fructiferi, cum ar fi marul, parul si gutuiul, pagubele pot fi extinse si la aceste specii. In conditii severe, atacul moliei orientale poate reduce productia de fructe cu pana la 60%, ceea ce evidentiaza evidentiaza impactul economic semnificativ pe care il poate avea aceasta insecta asupra specilor pomicole.

 

Cum putem proteja pomii fructiferi de atacul moliei orientale a fructelor?

 

Pentru a reduce populatiile moliei orientale a fructelor, este important sa se intreprinda o serie de masuri preventive si tratamente specifice. Un pas important in controlul acestui daunator este taierea si distrugerea lastarilor afectati de larvele hibernante si de cele din prima generatie, actiune care ar trebui realizata in primavara.

 

Tratamentele cu insecticide specifice sunt foarte importante in gestionarea eficienta a acestei molii. Pentru a stabili momentul optim al aplicarii insecticidelor, se utilizeaza capcane cu feromoni.

 

Pentru prima generatie, se recomanda aplicarea primului tratament in a doua decada a lunii mai, urmat de un al doilea tratament dupa 12-14 zile. In cazul celei de-a doua generatii, al treilea tratament se efectueaza de obicei in prima decada a lunii iulie, iar al patrulea la 12-14 zile dupa acesta.

 

In functie de severitatea infestarii, tratamentele cu insecticide pot continua cu o a cincea si a sasea aplicare, daca este necesar, pentru generatiile ulterioare.

 

Aceste interventii regulate si bine programate sunt esentiale pentru mentinerea sub control a populatiei de molii si pentru protejarea pomilor.

 

Produse recomandate:
  1. INSECTICID DELTASAP 2,5 EC
    INSECTICID DELTASAP 2,5 EC
    incepand de la 325 Lei
  2. INSECTICID AFFIRM OPTI
    INSECTICID AFFIRM OPTI
    incepand de la 1211 Lei
  3. INSECTICID MOSPILAN 20 SG
    INSECTICID MOSPILAN 20 SG
    incepand de la 210 Lei
  4. INSECTICID LASER 240 SC
    INSECTICID LASER 240 SC
    incepand de la 746 Lei
  5. INSECTICID KARATE ZEON
    INSECTICID KARATE ZEON
    incepand de la 336 Lei
  6. INSECTICID CORAGEN
    INSECTICID CORAGEN
    incepand de la 556 Lei

 

Ca sa ai cele mai bune rezultate, poti comanda si:

 

In plus, pentru a asigura o protectie indelungata a pomilor fructiferi impotriva bolilor, dar si a daunatorilor, se recomanda utilizarea Agrii Pack Pomi Fructiferi, pe parcursul perioadei de vegetatie, conform recomandarilor de pe eticheta.

 

Produse recomandate:

 

Concluzie 
 

In concluzie, molia orientala a fructelor (Cydia molesta) este un daunator semnificativ pentru livezile de piersic, nectarin, cais, prun etc. Originara din nord-estul Chinei, s-a raspandit in intreaga lume si provoaca pagube insemnate, inclusiv coacerea prematura a fructelor si vestejirea lastarilor.

 

Pentru a controla infestarea este importanta taierea si distrugerea lastarilor afectati si aplicarea insecticidelor specifice, iar utilizarea capcanelor cu feromoni ajuta la determinarea momentului optim pentru tratamente. Interventiile regulate si bine programate sunt vitale pentru protejarea pomilor si mentinerea sub control a populatiilor de molii.

 

Observatii

 

  • Este indicat sa cititi cu atentie eticheta si sa respectati intocmai recomandarile producatorului, inainte de a utiliza produsele!  
  • Folosirea neconforma a acestor produse absolva producatorul si distribuitorul de orice responsabilitate.

Echipa Expertilor Agrii sta la dispozitia dumneavoastra pentru a va oferi consultanta personalizata, recomandari si produse specializate. Va invitam sa ne contactati pentru a va sprijini in obtinerea unor rezultate optime!