Mana vitei de vie - tratamente si recomandari

Mana vitei de vie (Plasmopara viticola) este cea mai grava boala care poate afecta vita de vie, iar in anii cu ploi frecvente, poate provoca pierderea recoltei si slabirea considerabila a plantelor. Atacurile puternice, repetate cativa ani la rand, pot duce la uscarea completa a viilor neprotejate.

 

Care sunt simptomele acestei boli? 

 

Ciuperca afecteaza toate organele verzi ale plantei (frunze, ciorchini, boabe si lastari).

 

Frunze

 

Dupa ce depasesc diametrul de 5 cm, pe fata superioara apar pete galbui (faza de „pete untdelemnii”), de dimensiuni variate (1-3 cm). La cateva ore sau zile, pe fata inferioara a frunzei, in dreptul petei, se formeaza un puf alb (fructificatii - conidiofori si conidii). In conditii de umiditate redusa, apar pete mici si colturoase, asemanatoare celor din toamna (faza de „pete de roua”). 

 

Dupa cateva zile, tesuturile afectate se necrozeaza, petele devin brun-rosiatice (faza de „arsuri”). Tesuturile necrozate se sfarama, frunzele devin zdrentuite si, in cazul unui atac puternic, se usuca complet. Cand tecile sunt atacate, frunzele cad masiv, chiar fara pete pe limb, fenomen des intalnit in viile parasite, neingrijite. Spre toamna, in conditii de temperatura mai putin favorabile, apar pete mici (1-4 mm), colturoase, conferind frunzelor un aspect mozaicat (faza de „frunze mozaicate”). In tesuturile atacate se formeaza oosporii - organele de inmultire sexuala.

 

Ciorchini

 

Pe ciorchinii tineri apare un puf albicios, rar (conidiofori cu conidii), care acopera axul si ramificatiile acestuia, florile sau bobitele abia formate. Ciorchinii atacati se ofilesc si se usuca.

 

Lastari

 

Pe lastarii tineri, puf albicios, rar, atat pe internoduri, cat si la noduri. Zonele atacate se brunifica. Pe lastarii in curs de lignificare, atacul este prezent doar la noduri (in dreptul tesuturilor meristematice ale diafragmei). Lastarii afectati se usuca sau degera pe timpul iernii, afectand productia de rod din anii urmatori.

 

Boabe 

 

Pe boabele dezvoltate (dupa ce depasesc diametrul de 5 mm si stomatele se inchid) apar pete adancite cenusii-vinetii, cu aspect de oparit, iar la suprafata lor nu apare puf. Treptat, boabele se zbarcesc, se usuca, avand culoare bruna (la soiurile cu struguri albi) sau vinetie (la strugurii negri). Infectiile se produc prin pernita de la baza bobului, numita "burelet", sau prin ramificatiile ciorchinelui, determinand uscarea unor boabe izolate sau a unor grupuri de boabe, astfel incat ciorchinele pastreaza adesea o parte din boabe sanatoase. Boabele complet uscate reduc productia cantitativ, dar nu afecteaza calitatea vinului.

 

Infectii tardive (la intrarea in parga). Boabele nu se usuca, dar nu se coc, nu acumuleaza zahar, iar mustul rezultat este acru, influentand negativ calitatea vinului - producand vinuri slabe, acre, care nu se preteaza la invechire (pot aparea fenomene de „balosire”, „otetire” sau „floarea vinului”). Strugurii de masa afectati sunt, de asemenea, depreciati calitativ.


 

Cum se transmite mana vitei de vie?

 

Agentul patogen este Plasmopara viticola (Peronosporaceae, Oomycetes). Toamna, in frunzele „mozaicate” se formeaza oospori sferici, de culoare galben-bruna, cu un diametru de 25-35 μm, care actioneaza ca organe de rezistenta.

 

Transmitere si raspandire. Patogenul este raspandit prin frunzele cazute care contin oospori. Primavara, cand temperatura apei stagnante in vie depaseste 10-11 °C, oosporii germineaza, formand filamente cu „macroconidii” la varf. Aceste macroconidii elibereaza 15-18 zoospori, care, dispersati de picaturile de ploaie pe organele verzi ale plantei, provoaca „infectiile primare”. Dupa o perioada de incubatie (13 zile la temperaturi minime pentru dezvoltarea ciupercii si 4 zile la temperatura optima), apar petele untdelemnii. 

 

Zoosporii rezultati din germinarea macroconidiilor determina „infectiile secundare”. Odata aparute petele de mana in vie, fiecare ploaie poate cauza noi infectii. In anii ploiosi (cand frecventa ploilor este mai importanta decat cantitatea de precipitatii), se pot produce peste 20-25 de infectii intr-un sezon de vegetatie, uneori chiar 2-3 pe zi.

 

Care sunt factorii de risc pentru instalarea bolii? 

 

Pentru germinarea oosporilor este necesara o temperatura minima de 10°C si prezenta apei pe suprafata solului. Conditiile ideale sunt de vreme ploioasa si cer acoperit pentru mai multe zile la rand, care favorizeaza aparitia manei.

 

Pentru producerea infectiilor este esential ca pe frunze sa existe picaturi de apa timp de cel putin 1 ora. De asemenea, vita de vie trebuie sa fie in stadiul de vegetatie, iar frunzele sa depaseasca un diametru de 5 cm, moment in care devin sensibile la infectii.

 

Infectiile secundare se dezvolta optim la temperaturi cuprinse intre 22 si 24°C. In conditii de seceta si la temperaturi care depasesc 30°C, infectiile nu se mai produc, deoarece aceste conditii nu sunt optime pentru dezvoltarea manei.

 

Parcele vulnerabile sunt cele situate la baza pantelor, cu expozitie nordica sau nord-vestica, si cele plantate cu soiuri sensibile care dezvolta o vegetatie bogata. Printre aceste soiuri se numara Aligote, Feteasca regala, Muscat de Hamburg, Chasselas d'Ore, Afuz-Ali si Burgund. Aceste conditii specifice fac ca parcelele respective sa fie mai susceptibile la atacurile de mana.

 

Cum putem proteja vita de vie impotriva acestei boli? 

 

Pentru a proteja vita de vie se recomanda intreprinderea unor masuri precum: 

 

  • Adunarea si arderea frunzelor cazute. Inainte de pornirea vitei de vie in vegetatie este esential sa se adune si sa se arda frunzele cazute, in special in locurile joase unde vantul le-a ingramadit. Frunzele imprastiate prin vie vor fi ingropate prin lucrarile solului.
  • Mentinerea terenului curat. Este important sa se mentina terenul liber de buruieni pentru a reduce riscul de infectie.
  • Dirijarea lastarilor si corzilor. Lastarii si corzile trebuie condusi pe spalieri in mod rasfirat, pentru a permite uscarea rapida a frunzelor dupa ploaie.
  • Lucrari agrotehnice la momentul optim. Efectuarea lucrarilor agrotehnice precum eliminarea lastarilor de prisos, copilitul, legatul, carnitul si defolierea in zona ciorchinilor, la momentul potrivit, este cruciala pentru sanatatea plantelor.
Protectia chimica

 

Soiurile nobile, fiind mai sensibile la mana, trebuie protejate cu fungicide antiperonosporice, aplicate la avertizare. Primul tratament se efectueaza imediat ce apare prima pata de mana in vie, de obicei in preajma infloritului. Este important sa se faca distinctia intre mana si erinoza, cauzata de acarianul Eriophyes vitis, care apare primavara devreme pe frunzele foarte mici, manifestandu-se prin basicare pe parte superioara a frunzelor si puf roscat pe partea inferioara a frunzelor.

 

Tratamentele inainte si dupa inflorit sunt obligatorii pentru a proteja ciorchinii si boabele tinere. Numarul total de tratamente variaza in functie de conditiile specifice ale fiecarei parcele. 

 

Produse recomandate:
  1. FUNGICID POMBAL F
    FUNGICID POMBAL F
    incepand de la 981 Lei
  2. FUNGICID MELODY COMPACT 49 WG
    FUNGICID MELODY COMPACT 49 WG
    incepand de la 711 Lei
  3. FUNGICID UNIVERSALIS 593 SC
    FUNGICID UNIVERSALIS 593 SC
    incepand de la 982 Lei
  4. FUNGICID ZETANIL
    FUNGICID ZETANIL
    incepand de la 510 Lei
  5. FUNGICID FOLIMORF
    FUNGICID FOLIMORF
    incepand de la 489 Lei
  6. FUNGICID COPFORCE EXTRA
    FUNGICID COPFORCE EXTRA
    incepand de la 567 Lei
  7. FUNGICID KUPFEROL
    FUNGICID KUPFEROL
    incepand de la 685 Lei
  8. FUNGICID DELAN PRO
    FUNGICID DELAN PRO
    incepand de la 2943 Lei
  9. FUNGICID MIKAL FLASH
    FUNGICID MIKAL FLASH
    incepand de la 654 Lei
  10. FUNGICID PERGADO F 45 WG
    FUNGICID PERGADO F 45 WG
    incepand de la 5401 Lei

 

Ca sa ai cele mai bune rezultate, poti comanda si:

 

Concluzie
 

In concluzie, mana vitei de vie (Plasmopara viticola) este cea mai grava boala a acestei plante, provocand pierderi semnificative de recolta si slabirea plantelor, in special in ani cu ploi frecvente. Boala se manifesta prin pete galbene pe frunze, ofilirea si uscarea ciorchinilor, lastarilor si boabelor. Transmiterea acesteia se face prin frunzele cazute, iar conditiile favorabile pentru dezvoltare sunt umiditatea si temperatura adecvata. 

 

Prevenirea si controlul implica adunarea frunzelor cazute, mentinerea terenului curat, conducerea adecvata a lastarilor si corzilor, precum si tratamente chimice aplicate la momentul potrivit. In ceea ce priveste efectuarea tratamentelor chimice, este importanta acestora conform avertizarilor si conditiilor locale pentru protejarea vitei de vie, in special a soiurilor sensibile.

 

Observatii
 
  • Este indicat sa cititi cu atentie eticheta si sa respectati intocmai recomandarile producatorului, inainte de a utiliza produsele!  
  • Folosirea neconforma a acestor produse absolva producatorul si distribuitorul de orice responsabilitate.

Echipa Expertilor Agrii sta la dispozitia dumneavoastra pentru a va oferi consultanta personalizata, recomandari si produse specializate. Va invitam sa ne contactati pentru a va sprijini in obtinerea unor rezultate optime!