Ghid pentru ingrijirea orhideelor pentru incepatori

 

Toti cunoastem pe cineva care ingrijeste orhidee, dar oare v-ati intrebat vreodata cum reusesc sa faca asta cu succes? In acest ghid veti gasi informatiile de baza care va vor ajuta sa cresteti orhidee sanatoase si frumoase. 

 

  1. Cea mai buna orhidee pentru incepatori. Phalaenopsis - alegerea ideala. Familia Orchidaceae cuprinde aproximativ 800 de genuri si peste 30.000 de specii de orhidee. Cea mai usor de cultivat orhidee pentru incepatori este Phalaenopsis. Aceasta specie este disponibila in majoritatea magazinelor de profil, piete sau supermarketuri si se gaseste intr-o multitudine de culori si dimensiuni.
  2. Selectarea si examinarea orhideelor - criterii esentiale pentru o alegere buna. Pentru a alege o orhidee sanatoasa, este important sa examinati atent planta. Nu va concentrati doar asupra florilor frumoase, ci acordati atentie si tulpinilor, frunzelor si radacinilor. Verificati daca exista semne de putrezire, boli sau infestare cu insecte. Asigurati-va ca orhideea nu este plantata in sol, deoarece aceste plante sunt epifite si nu au nevoie de sol ca plantele de apartament obisnuite. 
  3. Lumina si amplasarea potrivita. Evitati expunerea directa la soare, deoarece orhideele se pot arde usor. Soarele de dimineata devreme sau de dupa-amiaza este ideal pentru aceste plante. 
  4. Udarea orhideelor: cheia succesului in mentinerea apei si umiditatii corecte. 
    Orhideele prefera umiditatea, asa ca incercati sa mentineti camera umeda (50% umiditate este ideala). Insa, evitati udarea excesiva, deoarece acesta este principalul motiv al decesului plantelor. De regula, udarea o data pe saptamana este suficienta, dar verificati intotdeauna nivelul de umiditate inainte de a uda. In timpul verii, cand umiditatea este mai ridicata, plantele se vor usca mai lent.  Metode de udare: Scufundarea vasului in apa timp de 10-15 minute, urmata de scurgerea apei, astfel incat radacinile sa nu ramana in apa. Turnarea apei in vas, urmata de scurgerea apei in exces.
  5. Temperatura ideala pentru orhidee: asigurati-i un mediu potrivit. Orhideele nu tolereaza frigul, iar temperatura optima pentru ele este cuprinsa intre 21 si 27 °C.
  6. Inmultirea orhideelor - sfaturi si tehnici de inmultire. Inmultirea orhideei Phalaenopsis nu este usoara si se recomanda sa fie facuta de catre profesionisti. Dupa ce florile se usuca, pe tulpina, la nivelul nodurilor, apar mici radacini asemanatoare unei noi plante, numite "puii orhideei". Aceste mici plante trebuie sa fie separate si udate din abundenta, apoi plantate intr-un sol special pentru orhidee.
  7. Fertilizarea corecta a orhideelor – ce ingrasamant pentru orhidee sa aleg. Se recomanda utilizarea ingrasamintelor special create pentru orhidee, care contin azot, fosfor, potasiu si microelemente. Recomandam utilizarea Megafert Orhidee. Acest ingrasamant special creat pentru orhidee contine o formula unica si echilibrata, bogata in nutrienti esentiali, precum azot, fosfor, potasiu si microelemente. 

Speram ca acest ghid v-a ajutat sa intelegeti cat de minunate pot fi orhideele. Avand aceste cunostinte de baza despre ingrijirea lor, sunteti pregatit sa va bucurati de aceste plante frumoase si elegante in propria locuinta.