Estiuoil este un insecticid formulat pe baza de ulei de parafina, creat special pentru tratamentele de iarna in livezile de pomi fructiferi. Acest produs actioneaza prin contact, asfixiind daunatorii prin formarea unei pelicule care impiedica respiratia acestora. Astfel, este deosebit de eficient impotriva acarienilor si paduchilor testosi care afecteaza culturile de citrice, semintoase si samburoase.
La ce culturi se aplica Estiuoil si impotriva caror daunatori se foloseste?
Estiuoil este recomandat pentru combaterea principalilor daunatori specifici diferitelor tipuri de culturi:
Citrice (portocal, lamai, mandarin, lime, grepfrut)
- Daunatori: Acarieni precum Panonychus citri, Eutetranychus banksi, Tetranychus urticae si paduchi testosi (Aonidiella aurantii, Aspidiotus nerii, Lepidosaphes spp., Parlatoria pergandii).
- Doza: 1,0-1,5 l/hl (10-30 l/ha).
- Volum solutie: 1.000 - 2.000 L/ha.
Livezi de semintoase (mar, par, gutui, mosmon)
- Daunatori: Paduchele din San Jose (Quadraspidiotus perniciosus).
- Doza: 0,75-1,0 l/hl (3,75-15 l/ha).
- Volum solutie: 500 - 1.500 L/ha.
Livezi de samburoase (piersic, nectarin, cais, prun, cires)
- Daunatori: Paduchele din San Jose si Paduchele alb testos (Pseudaulacaspis pentagona).
- Doza: 0,75-1,0 l/hl (3,75-15 l/ha).
- Volum solutie: 500 - 1.500 L/ha.
Produse recomandate:
Care este modul de actiune?
Estiuoil combate eficient daunatorii specifici, prin asfixierea acestora. Dupa aplicare, produsul formeaza o pelicula protectoare care reduce respiratia insectelor si acarienilor, provocandu-le moartea. Este eficient in combaterea formelor mobile de daunatori, precum ouale si larvele.
Care sunt principalii daunatori pe care ii combate?
- Paianjenul rosu (Panonychus spp): ierneaza in stadiu de ou pe ramurile pomilor, fiind un daunator polifag care ataca pomii, arbustii fructiferi, arbustii ornamentali si alte specii de plante. Pe parcursul anului dezvolta 5-8 generatii, prima generatie afectand frunzele tinere si inflorescentele, iar generatia a doua migrand partial pe frunzele noi. Generatiile ulterioare se distribuie neuniform, atacul fiind variabil. Larvele si adultii colonizeaza partea inferioara a frunzelor, hranindu-se prin inteparea si sugerea sucului celular. La locul intepaturilor apar pete mici galben-brunii, care se extind si pot acoperi intreaga suprafata a frunzei.
- Paduchele din San Jose (Quadraspidiotus perniciosus): ierneaza ca larva de varsta I, sub un scut, pe tulpinile si ramurile pomilor. Acest daunator dezvolta 2-3 generatii anual: prima generatie evolueaza in mai-iunie, iar a doua in iulie-august. In aprilie, larvele naparlesc, diferentiindu-se in masculi si femele. Adultii apar la sfarsitul lunii aprilie si incepul lunii mai, migrand pe tulpini, ramuri si frunze unde isi fixeaza rostul in tesuturi pentru a se hrani cu sucul celular. In acest timp, se formeaza un scut protector din fire de matase si ceara, care se ingroasa si devine mai rezistent. Ataca frunzele si fructele pomilor, provocand pete rosii caracteristice in jurul locurilor de fixare. Pomii afectati vegeteaza slab, frunzele devin palide, iar fructele sunt mici si deformate. In cazul unui atac sever, pomii tineri se pot usca.
- Paduchele alb testos (Pseudaulacaspis pentagona): este un daunator major al prunului, fiind intalnit si la piersic, vita de vie si plante ornamentale, in special in regiunile deluroase. Are o singura generatie anual si ierneaza in stadiul de larva de varsta a doua pe ramuri, tulpini si frunze cazute. Corpul este acoperit cu un scut subtire ce le protejeaza de intemperii. La sfarsitul lunii martie, stratul de ceara se dizolva, iar larvele tinere migreaza pe lastari unde se fixeaza. Imperecherea are loc la mijlocul lunii mai, iar femelele incep sa depuna oua. Din iunie, larvele migreaza pe partea inferioara a frunzelor, unde se fixeaza de-a lungul nervurii principale si se hranesc prin intepare si sugere a sevei. Atat larvele, cat si femelele colonizeaza scoarta si ramurile pomilor, producand necrozarea tesuturilor prin intepare. In urma atacului, frunzele cad, recolta se diminueaza, iar pomii neingrijiti se pot usca. Pe partile atacate apare “roua de miere”, pe care se dezvolta fumagina, reducand fotosinteza.
Recomandari de aplicare
Estiuoil trebuie aplicat in perioada de repaus vegetativ a pomilor, in lunile noiembrie-decembrie, la 1-3 saptamani dupa tratamentele pe baza de cupru, si din nou in februarie-martie pentru a distruge daunatorii care ierneaza. Stropirea trebuie facuta uniform pentru a asigura o acoperire completa a pomilor.
Compatibilitati
Produsul NU este compatibil cu tratamentele pe baza de sulf, polisorfati, captan sau folpet. Pentru siguranta, se recomanda o pauza de minimum 40 de zile intre aplicarea Estiuoil si alte produse de acest tip.
Concluzie
In concluzie, Estiuoil reprezinta un produs de incredere pentru protejarea livezilor in perioada de iarna, asigurand o eficienta crescuta impotriva acarienilor si paduchilor prin efectul de asfixiere.
Aplicarea acestuia in perioada de repaus vegetativ contribuie la sanatatea pomilor si previne afectarea viitoarei recolte, controland populatiile de daunatori care ierneaza pe ramuri si frunze.
Utilizat conform recomandarilor, Estiuoil sprijina mentinerea unei dezvoltari viguroase a pomilor si o productie sanatoasa in sezoanele urmatoare.
Observatii
- Este indicat sa cititi cu atentie eticheta si sa respectati intocmai recomandarile producatorului, inainte de a utiliza produsele!
- Folosirea neconforma a acestor produse absolva producatorul si distribuitorul de orice responsabilitate.