Dracaena: ghid esential pentru ingrijire si inmultire de succes

Genul Dracaena cuprinde arbori si arbusti tropicali cu frunze late, vesnic verzi, dintre care mai multe specii sunt populare pentru cresterea ca si plante de interior. Majoritatea speciilor de dracaena au frunze lungi si subtiri care cresc pe tulpini groase si lemnoase. Sunt plante usor de ingrijit, preferand lumina indirecta puternica, dar pot supravietui si in conditii de lumina redusa.

 

Aceste plante sunt apreciate in principal pentru frunzisul lor decorativ, iar florile alb-galbui apar rar la plantele crescute in interior. In mediul lor natural, unele specii de dracaena pot ajunge la peste 6 metri inaltime, dar ca plante de interior, raman in general sub 2,5 metri. Longevitatea plantei variaza in functie de specie, unele traind cativa ani, iar altele chiar decenii.

 

Plantele din genul Dracaena contin saponine care sunt toxice pentru caini si pisici.

 

Denumirea populara Dracaena; diferitele specii au denumiri populare variate
Denumirea stiintifica Dracaena spp.
Familie botanica Asparagaceae
Tip planta  Arbust
Dimensiunea la maturitate Pana la 2,5 metri
Expunerea la lumina Partial, lumina indirecta
Substrat Care sa aigure un bun drenaj al apei 
Zona de origine Asia, Africa, Australia
Toxicitate Toxica pentru caini si pisici

 

 

Conditii de mediu

 

Lumina. Dracaena prefera locurile luminoase, dar trebuie ferita de lumina directa a soarelui, care poate cauza arsuri frunzelor. Este ideal sa fie asezata la aproximativ 1-2 metri distanta de o fereastra orientata spre sud. Planta poate tolera conditii de lumina redusa, insa va creste mai bine daca beneficiaza de lumina indirecta. Daca nu primeste suficienta lumina, frunzele isi pot pierde culoarea si vigoarea. In aer liber, este recomandata amplasarea intr-un loc umbrit partial.

 

Substrat. Dracaena are nevoie de un substrat care sa asigure un drenaj bun al apei, esential pentru a preveni acumularea excesiva de umiditate, ce poate dauna radacinilor. Un amestec optim poate fi compus din turba, pamant de gradina si nisip, in proportii egale, oferind astfel un echilibru intre retinerea umiditatii si drenajul adecvat.

 

Pentru a imbunatati si mai mult drenajul, este recomandat sa se plaseze un strat de pietris la baza ghiveciului, care va facilita scurgerea excesului de apa si va contribui la mentinerea unui mediu sanatos pentru radacini.

 

Produse recomandate:

 

Temperatura si umiditatea. Aceste plante tropicale prefera un nivel de umiditate relativa ridicat, ceea ce poate fi dificil de mentinut pentru plantele de interior, mai ales in timpul lunilor de iarna. Pentru a compensa aerul uscat din locuinta, este recomandat sa fie pulverizate zilnic frunzele cu apa sau sa se utilizeze un umidificator.

 

De asemenea, puteti aseza ghiveciul pe o farfurie cu pietris umed pentru a creste umiditatea in jurul plantei. In ceea ce priveste temperatura, majoritatea speciilor de dracaena cresc cel mai bine la aproximativ 22°C. Este important ca temperatura sa nu scada niciodata sub 10-12°C, deoarece acest lucru le poate afecta. 


 

Lucrari de ingrijire

 

Udare. In ceea ce priveste udarea, substratul trebuie mentinut reavan in timpul sezonului de crestere (primavara-toamna), fiind necesara udarea saptamanala si asigurarea scurgerii excesului de apa. In timpul perioadei de iarna, udarea se va efectua la fiecare doua saptamani. Se recomanda utilizarea apei la temperatura camerei, fiind indicat si sa se evite excesul de umiditate, pentru a preveni putrezirea radacinilor.

 

Este important de mentionat ca aceste informatii sunt orientative, intruca nu se poate preciza un volum de apa exact, cat si frecventa udarii, putand varia in functie de nevoile plantei, temperatura si locatia in care este amplasat ghiveciului.

 

Fertilizare. Se recomanda utilizarea ingrasamintelor special concepute pentru plante ornamentale, conform instructiunilor de pe eticheta produselor. Aceste ingrasaminte furnizeaza nutrientii necesari pentru sanatatea si dezvoltarea optima a plantei, fiind important sa se urmeze dozele si intervalul intre aplicari, evitand astfel aparitia carentelor sau administrarea ingrasamintelor in exces.

 

Produse recomandate:

 

Taieri. Taierea plantelor de dracaena nu este absolut necesara, dar poate fi utila pentru a controla forma sau inaltimea plantei, mai ales cand aceasta devine prea mare. Este recomandat sa se efectueze taierile in perioada de crestere activa, adica primavara si vara, atunci cand planta este in plina dezvoltare si se recupereaza mai usor dupa interventii. In aceasta perioada, taierea ajuta la mentinerea unei forme dorite si la stimularea unei noi cresteri sanatoase.

 

Pentru a imbunatati aspectul plantei si a preveni problemele, trebuie sa se indeparteze frunzele ingalbenite sau moarte pe masura ce apar. Acest lucru nu doar ca mentine planta curata si estetica, dar si ajuta la prevenirea posibilelor boli sau infestari.

 

Dupa taiere, este important sa se aplice si un mastic cicatrizant pe ranile rezultate. Acest lucru protejeaza planta de patogeni si favorizeaza vindecarea rapida a zonelor taiate. 

 

Produse recomandate:
  1. FUNGICID ARBOKOL CUPRU
    FUNGICID ARBOKOL CUPRU
    incepand de la 1842 Lei

 

Schimbarea substratului si a pamantului (Transplantarea). Transplantarea se efectueaza atunci cand planta incepe sa depaseasca vizibil ghiveciul sau cand radacinile se pot observa prin gaurile de drenaj. De obicei, transplantarea se face la fiecare 2-3 ani, in primavara, pentru a oferi plantei mai mult spatiu si a-i asigura un substrat proaspat si nutritiv.

 

Pe langa transplantare, se recomanda inlocuirea substratului de la suprafata in fiecare an. Aceasta ajuta la mentinerea unui mediu sanatos pentru radacini, prevenind epuizarea substantelor nutritive. Prin aceste masuri, dracaena va avea parte de conditii optime pentru o dezvoltare sanatoasa si o crestere viguroasa.

 

Inmultire. Dracaena se inmulteste usor prin butasi preluati din cresterile terminale sau din baza tulpinii. Se pot utiliza fragmente de tulpina cu o lungime de aproximativ 15 cm, care trebuie sa aiba cel putin doua perechi de frunze. Pentru a favoriza inradacinarea, este important sa se scufunde extremitatea inferioara a tulpinii in pudra de hormon de inradacinare si sa se planteze intr-un ghiveci mic umplut cu un amestec de substrat umezit.

 

Butasii trebuie plasati intr-un loc cu lumina indirecta puternica si mentiunut substratul umed pana cand frunzele incep sa rasara din nodurile expuse, ceea ce poate dura pana la trei saptamani. Dupa ce planta noua a crescut prea mare pentru ghiveciul initial se recomanda sa fie transplantata intr-un ghiveci mai mare.

 

Stimulatori de inradacinare recomandati:
  1. BIOSTIMULATOR RADI STIM NR.2
    BIOSTIMULATOR RADI STIM NR.2
    incepand de la 3270 Lei

 

Boli si daunatori

 

Din cauza umiditatii excesive se pot instala diferite boli care pot provoca aparitia petelor pe frunze. In ceea ce priveste daunatorii, dracaena poate fi afectata de mai multi daunatori care ataca plantele de interior, inclusiv afidele, paduchii lanosi si acarienii.

 

Pentru a combate aceste probleme, se recomanda utilizarea tratamentelor specifice: fungicide pentru prevenirea si controlul bolilor si insecticide pentru eliminarea daunatorilor. Aceste tratamente sunt esentiale pentru mentinerea sanatatii plantei si prevenirea deteriorarii acesteia.

 

Fungicide recomandate:
  1. INSECTICID-FUNGICID BIOPROTEKT
    INSECTICID-FUNGICID BIOPROTEKT
    incepand de la 6151 Lei
  2. FUNGICID SCALA
    FUNGICID SCALA
    incepand de la 1081 Lei
  3. FUNGICID SERENADE ASO SC
    FUNGICID SERENADE ASO SC
    incepand de la 8631 Lei
  4. FUNGICID AMISTAR
    FUNGICID AMISTAR
    incepand de la 1510 Lei

 

Insecticide recomandate: 
  1. INSECTICID-FUNGICID BIOPROTEKT
    INSECTICID-FUNGICID BIOPROTEKT
    incepand de la 6151 Lei
  2. INSECTICID CLOSER 120SC
    INSECTICID CLOSER 120SC
    incepand de la 489 Lei
  3. INSECTICID DELTASAP 2,5 EC
    INSECTICID DELTASAP 2,5 EC
    incepand de la 329 Lei
  4. INSECTICID SIVANTO PRIME 200 SL
    INSECTICID SIVANTO PRIME 200 SL
    incepand de la 45026 Lei
  5. INSECTICID TEPPEKI
    INSECTICID TEPPEKI
    incepand de la 650 Lei
  6. INSECTICID MAVRIK 2 F
    INSECTICID MAVRIK 2 F
    incepand de la 631 Lei

 

Alte informatii necesare

 

  • Printre speciile de Dracaena se numara Dracaena deremensis, Dracaena fragrans, Dracaena marginata, Dracaena sanderiana (cunoscuta si sub numele de "bambus norocos") si Dracaena reflexa.
  • Unele specii de dracaena sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a purifica aerul, ajutand la eliminarea anumitor toxine si imbunatatind calitatea aerului din interior. 
  • Multe specii de dracaena au frunze lungi si inguste, adesea cu dungi colorate, care adauga un aspect decorativ si exotic.
  • Desi dracaena produce flori in habitatul sau natural, acestea sunt foarte rare in conditiile de interior, fiind mai frecvente in aer liber in climatul tropical.
  • Exista peste 120 de specii de dracaena, fiecare cu caracteristici unice, inclusiv forme variate ale frunzelor si culori diferite.
  • Frunzele se pot vesteji daca umiditatea substratului este prea mare sau insuficienta, iar temperatura din camera este prea scazuta. Este important ca substratul sa fie mentinut reavan, dar sa se evite udarea excesiva pentru a preveni degarnisirea rapida a tulpinii.
  • Pentru a mentine un aspect placut al plantei, se recomanda stergerea si pulverizarea frunzelor cu apa in mod regulat. Acest lucru ajuta la prevenirea acumularii de praf si la mentinerea sanatatii generale a plantei.
  • Lumina insuficienta poate cauza decolorarea frunzelor. Planta trebuie plasata intr-un loc cu lumina indirecta adecvata pentru a preveni acest simptom.
  • Uscarea varfului frunzelor se produce daca aerul din incapere este prea uscat. Este important sa se mentina un nivel corespunzator de umiditate in mediu pentru a evita uscarea frunzelor.
Concluzie

 

In concluzie, Dracaena spp este un gen de plante tropicale apreciate ca plante de interior datorita frunzelor lor vesnic verzi si aspectului decorativ. Specii populare sunt reprezentate de Dracaena deremensis, Dracaena fragrans, Dracaena marginata, Dracaena sanderiana si Dracaena reflexa. Aceste plante prefera lumina indirecta, substrat bine drenat si umiditate ridicata. Ingrijirea corecta implica udare regulata, fertilizare conform instructiunilor, si prevenirea bolilor si daunatorilor. Diferitele probleme pot aparea din cauza udarii excesive, lipsei de umiditate sau a luminii insuficiente.

 

Observatii
 
  • Este indicat sa cititi cu atentie eticheta si sa respectati intocmai recomandarile producatorului, inainte de a utiliza produsele!  
  • Folosirea neconforma a acestor produse absolva producatorul si distribuitorul de orice responsabilitate.

Echipa Expertilor Agrii sta la dispozitia dumneavoastra pentru a va oferi consultanta personalizata, recomandari si produse specializate. Va invitam sa ne contactati pentru a va sprijini in obtinerea unor rezultate optime!