Buha verzei - tratamente si recomandari

Buha verzei, cunoscuta sub denumirea stiintifica de Mamestra brassicae, este o insecta deosebit de raspandita in Romania. Aceasta specie face parte din ordinul Lepidoptera, care include fluturii, si din familia Noctuidae.

 

Adultul are o anvergura a aripilor cuprinsa intre 40 si 50 mm. Aripile anterioare sunt brun-cenusii, ornamentate cu dungi transversale si pete care variaza de la nuante mai inchise la altele mai deschise. Pata reniforma este clar vizibila, fiind evidentiata de dungi albe in forma de „W”. Aripile posterioare sunt de culoare cenusie.

 

Oul are o forma emisferica, fiind alb-lucios la depunere, iar inainte de eclozare capata o nuanta de cenusiu-inchis.

 

Larva, cu o lungime a corpului intre 40 si 50 mm, prezinta o coloristica variabila, de la brun-cenusiu pana la verde-deschis, avand trei dungi galbene pe partea dorsala si cate o dunga galbena pe fiecare parte laterala.

 

Pupa este brun-roscata, cu o lungime de 20 – 40 mm.

 

Care este biologia si ecologia acestui daunator?

 

Buha verzei are doua generatii pe an, iar iarna supravietuieste sub forma de pupa, adapostita in sol la o adancime de 5 – 12 cm. Fluturii adulti isi fac aparitia spre sfarsitul lunii mai sau in luna iunie, fiind activi in special pe timpul noptii.

 

Ouale sunt depuse in grupuri de 10 – 40, de obicei pe partea inferioara a frunzelor de plante crucifere. Dupa aproximativ 12 – 14 zile, eclozeaza larvele, care se hranesc in principal noaptea, preferand frunzele acestor plante.

 

Noile generatii de fluturi apar in luna iulie, dand startul celei de-a doua generatii anuale. Larvele acestei generatii se dezvolta pe varza tarzie sau pe alte plante crucifere pana in luna septembrie, cand ciclul de viata al insectei se incheie cu formarea pupelor care vor ierna in sol.

 

Care sunt semnele atacului?

 

Buha verzei este o insecta polifaga, adica se hraneste cu o gama larga de plante gazda. Desi prefera in mod special plantele crucifere, cum ar fi varza, conopida, mustarul si rapita, aceasta ataca frecvent si alte culturi importante. Printre acestea se numara sfecla, mazarea si tutunul. De asemenea, poate cauza daune semnificative unor plante medicinale, cum ar fi matraguna, si unor plante ornamentale, precum crizantemele si daliile.

 

La inceputul dezvoltarii lor, omizile consuma epiderma inferioara si parenchimul frunzelor, lasand in urma perforatii neregulate in limburi. Pe masura ce cresc, omizile devin mai agresive, provocand daune considerabile in special in capatanile de varza. 

 

Ele rod galerii in interiorul acestora, ceea ce duce la putrezirea capatanilor. Acest proces de degradare este accelerat de prezenta excrementelor larvelor, care creeaza un mediu propice pentru dezvoltarea mucegaiurilor si a altor agenti patogeni. Aceasta nu numai ca compromite calitatea recoltei, dar poate duce si la pierderi economice semnificative pentru cultivatori. 


 

Cum putem proteja culturile de atacul acestui daunator?

 

Impotriva acestui daunator, se recomanda aplicarea unor tratamente cu insecticide specifice in momentul in care apar primele larve (omizi). Este esential sa se monitorizeze cu atentie culturile, astfel incat tratamentele sa fie realizate cat mai devreme, atunci cand larvele sunt inca tinere si mai usor de combatut.

 

In plus, se pot aplica tratamente preventive cu insecticid la acoperirea completa a culturii, incepand din faza de rozeta pana la formarea capatanii, dar inainte ca acestea sa se inchida complet. Aceasta abordare asigura o protectie eficienta pe intreaga durata a perioadei critice, prevenind astfel infestarile severe si reducand riscul de pierderi semnificative la recolta. Aplicarea corecta si la momentul oportun a tratamentelor este foarte importanta pentru mentinerea sanatatii culturilor si asigurarea unei recolte de calitate.

 

Produse recomandate:
  1. INSECTICID DELMUR
    INSECTICID DELMUR
    incepand de la 8247 Lei
  2. INSECTICID DECIS EXPERT 100 EC
    INSECTICID DECIS EXPERT 100 EC
    incepand de la 336 Lei
  3. INSECTICID MOSPILAN 20 SG
    INSECTICID MOSPILAN 20 SG
    incepand de la 210 Lei
  4. INSECTICID MAVRIK 2 F
    INSECTICID MAVRIK 2 F
    incepand de la 588 Lei

 

Ca sa ai cele mai bune rezultate, poti comanda si:

 

De asemenea, pentru a imbunatati eficacitatea insecticidelor, se recomanda si adaugarea unui adjuvant in solutia de stropit.

 

Produse recomandate:
  1. ADJUVANT FORTGREEN MIG
    ADJUVANT FORTGREEN MIG
    incepand de la 3267 Lei
  2. ADJUVANT SPRAYGARD
    ADJUVANT SPRAYGARD
    incepand de la 431 Lei
  3. ADJUVANT SILWET GOLD
    ADJUVANT SILWET GOLD
    incepand de la 622 Lei

 

Concluzie
 

In concluzie, buha verzei, o insecta polifaga larg raspandita in Romania, reprezinta un daunator major pentru culturi, in special pentru plantele crucifere. Avand doua generatii pe an, aceasta poate provoca daune semnificative prin atacul larvelor asupra frunzelor si capatanilor de varza, ceea ce duce la degradarea recoltei si pierderi economice.

 

Pentru a proteja culturile, este esentiala monitorizarea atenta si aplicarea tratamentelor cu insecticide la momentul potrivit, asigurand astfel o protectie eficienta si o recolta de calitate.

 

Observatii

 

  • Este indicat sa cititi cu atentie eticheta si sa respectati intocmai recomandarile producatorului, inainte de a utiliza produsele!  
  • Folosirea neconforma a acestor produse absolva producatorul si distribuitorul de orice responsabilitate.

Echipa Expertilor Agrii sta la dispozitia dumneavoastra pentru a va oferi consultanta personalizata, recomandari si produse specializate. Va invitam sa ne contactati pentru a va sprijini in obtinerea unor rezultate optime!