Acarianul eriofid al parului - tratamente si recomandari

Acarianul eriofid al parului, cunoscut sub denumirea stiintifica de Epitrimerus pyri sau Eriophyes pyri, face parte din familia Eriophyidae, in clasa Arachnida, subclasa Acari. Este cunoscut popular si sub numele de acarianul ruginii parului, acarianul frunzelor de par, acarianul galicol al frunzelor de par sau paianjenul galicol la par.

 

Acest daunator este deosebit de periculos, deoarece ataca numeroase organe ale parului inca din perioada de inflorire, iar infestarea continua pe toata perioada calda a anului, din aprilie pana in septembrie.

 

Adultii, in special femelele, sunt acarieni de aproximativ 0,15 mm, vizibili doar la microscop, iar cu ochiul liber sunt evidente doar urmele atacului. Acest acarian eriofid are corpul alungit, in forma de vierme, cu o forma fusiforma conica (partea mai lata spre cap), iar coloritul variaza de la alb-pal (translucid la lumina) pana la crem, galben sau maroniu. Prezinta doua perechi de picioare scurte situate in partea frontala a corpului.

 

Nimfele sunt asemanatoare cu adultii, avand aceleasi dimensiuni si forma, insa sunt mai mici.

 

Ouale sunt foarte mici, sferic-aplatizate si translucide.

 

Care este biologia si ecologia acarianului eriofid al parului?

 

Acarianul eriofid al parului (Epitrimerus pyri) ierneaza ca adult, sub forma de femela, ascuns sub solzii externi ai mugurilor, unde pot fi gasite pana la 400 de exemplare intr-un singur mugure. In primavara, odata cu umflarea mugurilor (in aprilie), aceste femele isi reiau activitatea si se raspandesc, cautand organele tinere ale plantei, precum frunzele si florile, pentru a se hrani, intepand si extragand seva din aceste parti ale parului, afalte in dezvoltare.

 

Specia se reproduce partenogenetic, adica prin oua care nu necesita fecundare, masculii fiind rareori intalniti si in numar redus. Intr-un sezon de vegetatie cald, acarianul poate genera 3-4 generatii, fiecare avand un ciclu de dezvoltare de 20-30 de zile in conditii optime. Incepand din iulie, adultii migreaza din nou sub solzii mugurilor pentru a ierna.

 

Acarianul este dispersat cu usurinta de vant, insecte si pasari, contribuind astfel la raspandirea sa de la o planta la alta.

 

Care sunt semnele atacului?

 

Acarianul eriofid al parului ataca in principal parul (Pyrus communis), alte specii din genul Pyrus spp. (inclusiv parul paduret, Pyrus pyraster), specii din genul Cydonia spp. (precum gutuiul) si hibrizii Pyronia (Cydonia x Pyrus). Acest daunator se hraneste extragand seva din frunze, boboci florali, flori si fructe.

 

In urma hranirii, acarianul elibereaza substante chimice ce determina erinoza, manifestata prin formarea de umflaturi (gale) pe ambele fete ale frunzelor si pete neregulate de culoare roz-rosiatic, galben-verzui sau violacee, care se inchid ulterior la culoare, devenind maro-roscat.

 

Atacul apare adesea pe organele din varful pomului si pe ramuri, dar poate acoperi rapid intreaga planta. Efectele atacului includ deformarea organelor afectate: caderea florilor si a bobocilor, frunzele raman mici si se curbeaza spre interior, iar pomul isi reduce semnificativ masa foliara. De asemenea, diferentierea mugurilor si maturarea lemnului sunt afectate, iar fructele capata un aspect inestetic, reducandu-le valoarea comerciala.

 

Anumite soiuri de par sunt deosebit de sensibile la atacul de Epitrimerus pyri. In plus, acarienii, alaturi de afide, reprezinta vectori importanti pentru transmiterea virusurilor catre plante.


 

Cum putem proteja parul de atacul acestui daunator?

 

Strategia de combatere a acarianului galicol al parului include cultivarea de soiuri mai putin sensibile si utilizarea acaricidelor in cadrul programului de de tratamente. Tratamentele preventive sunt esentiale si trebuie aplicate in fenofazele critice, atunci cand pomul este cel mai expus la atacul acestui daunator.

 

Aplicarea tratamentelor este recomandata in urmatoarele fenofaze:

 

  • La dezmugurit: un tratament cu acaricid specific, menit sa reduca populatia de acarieni inca de la inceputul perioadei de crestere.
  • Inainte de inflorit: o alta aplicare preventiva, pentru a proteja florile in formare.
  • Dupa legarea fructelor si caderea petalelor: daca este necesar, tratamentele se pot repeta pentru un control constant al acarienilor.
  • Intre iulie si septembrie: ultimele tratamente se aplica pentru a acoperi perioada in care femelele se retrag in muguri pentru iernat, protejand astfel planta pentru sezonul urmator.
Produse recomandate:

 

De asemenea, pentru a imbunatati eficacitatea acaricidelor, se recomanda si adaugarea unui adjuvant in solutia de stropit.

 

Produse recomandate: 
  1. ADJUVANT FORTGREEN MIG
    ADJUVANT FORTGREEN MIG
    incepand de la 3267 Lei
  2. ADJUVANT SPRAYGARD
    ADJUVANT SPRAYGARD
    incepand de la 468 Lei
  3. ADJUVANT SILWET GOLD
    ADJUVANT SILWET GOLD
    incepand de la 675 Lei

 

Pe langa efectuarea tratamentelor din aceste fenofaze cheie din timpul sezonului de vegetatie, un rol important il au si tratamentele din perioada de repaus vegetativ (''stropiri de iarna''). Tratamentele de iarna au loc dupa caderea frunzelor, din toamna pana in primavara, inainte de umflarea mugurilor.

 

Acestea sunt importante pentru reducerea populatiei de acarieni, avand in vedere ca acarianul eriofid al parului ierneaza pe pomi. Asadar, in timpul repausului vegetativ, se vor aplica tratamentele cu ulei horticol, pentru a reduce intesitatea atacului din primavara. 

 

 Ulei horticol recomandat:
  1. INSECTICID ESTIUOIL
    INSECTICID ESTIUOIL
    incepand de la 1005 Lei

 

De asemenea, se poate opta si pentru utilizarea unor pachete care contin ulei horticol si insecticid (ce se aplica impreuna), special concepute pentru anumite volume de apa. 

 

Produse recomandate:

 

Mai mult, pentru a efectua ‘’stropirile de iarna’’, specialistii Agrii au create si testat un pachet special, Agrii Pack Tratament de iarna, care contine atat fungicidul pe baza de cupru, cat si ulei horticol ce se aplica la 10-14 zile de la aplicarea produsului cupric.  

 

Produse recomandate:

 

Ca sa ai cele mai bune rezultate, poti comanda si:

 

In plus, pentru a asigura o protectie indelungata a pomilor fructiferi impotriva bolilor, dar si a daunatorilor, se recomanda utilizarea Agrii Pack Pomi Fructiferi, pe parcursul perioadei de vegetatie, conform recomandarilor de pe eticheta.

 

Produse recomandate:

 

In concluzie, pentru a mentine sanatatea parului si a reduce impactul acarianului eriofid (Epitrimerus pyri), este esential sa se aplice tratamente in fenofazel cheie, dar si in perioada de repaus vegetativ. Strategiile de preventie, precum alegerea soiurilor rezistente si folosirea acaricidelor in momentele chie, impreuna cu tratamentele de iarna cu ulei horticol asigura o protectie de durata, favorizand o dezvoltare sanatoasa a pomilor si o recolta de calitate.

 

Observatii
 
  • Este indicat sa cititi cu atentie eticheta si sa respectati intocmai recomandarile producatorului, inainte de a utiliza produsele!  
  • Folosirea neconforma a acestor produse absolva producatorul si distribuitorul de orice responsabilitate.
Buton WhatsApp
Ai nevoie de ajutor sau vrei sa plasezi o comanda rapid?
Apasa butonul de WhatsApp si discuta direct cu un specialist. Suntem aici sa te ajutam imediat.
WhatsApp Logo Contacteaza-ne pe WhatsApp