
Viermele cireselor, cunoscut si sub denumirile de musca cireselor sau musca visinelor, reprezinta un daunator de temut pentru livezile de ciresi si visini. Acesta se intalneste frecvent in toata tara, mai ales in regiunile unde sunt cultivate soiuri de ciresi cu coacere tarzie.
Face parte din ordinul Diptera si familia Tephritidae, iar denumirea stiintifica a insectei este Rhagoletis cerasi.
Larvele acestei muste, denumite si viermi, ataca fructele de cires si visin, patrunzand in interiorul acestora si provocand daune semnificative.
Pagubele se manifesta atat in perioada de crestere a fructelor pe pom, cat si dupa recoltare, atunci cand fructele infestate devin necorespunzatoare pentru consum sau comercializare.
Astfel, viermele cireselor poate cauza pierderi considerabile in productie si calitate, fiind un pericol major pentru recoltele de ciresi si visini.
Nu uita de utilizarea unei capcane de monitorizare pentru viermele cireselor!

Adauga in cos produse impotriva viermelui cireselor!
De asemenea, pentru a imbunatati eficacitatea insecticidelor, se recomanda si adaugarea unui adjuvant in solutia de stropit.
Produse recomandate:
Ca sa aplici solutiile, iti este mai usor sa folosesti o pompa de stropit adecvata!
Care sunt semnele si perioada de atac?
Semnele atacului si efectele asupra pomilor sunt usor de observat.
Fructele infestate cu larvele mustei devin mai inchise la culoare, se inmoaie si, in final, se putrezesc. Aceste daune sunt evidente atat pe pom, cat si dupa recoltare, cand fructele afectate incep sa se descompuna rapid in ladite.
Prezenta viermilor in interiorul fructelor reduce considerabil valoarea lor comerciala.
Soiurile de cirese si visine cu coacere semitarzie sau tarzie sunt cele mai vulnerabile la atacul acestui daunator. Fructele afectate devin moi, isi schimba culoarea si, pe masura ce atacul avanseaza, cad sau putrezesc.
Productia este semnificativ afectata mai ales la soiurile de cirese cu coacere tarzie, iar pierderile pot fi considerabile.




Calendar stropiri pomi fructiferi samburoase - Cires
✔ Tratamente in functie de stadiul de dezvoltare al pomilor;
✔ Problemele care pot aparea;
✔ Produsele recomandate;
✔ Doza recomandata;
✔ Adjuvantii care pot fi utilizati;
✔ Produse Alternative pentru diverse probleme;
✔ Informatii pe scurt despre produsele prezentate;


Care este biologia si ecologia acestui daunator?
Viermele cireselor trece printr-un ciclu de viata complet, de la ou la adult, provocand daune semnificative culturilor de ciresi si visini. In fiecare an, acest daunator isi urmeaza ritmul biologic, iernand in sol si atacand fructele in perioada de parga.
- Ciclul de viata. Viermele cireselor are o singura generatie pe an, iar iernarea are loc in sol, sub forma de pupa, la o adancime de 2-4 cm, de obicei in apropierea pomilor.
- Aparitia adultilor. Mustele isi fac aparitia dupa 15 mai, esalonat, pe parcursul a 20-30 de zile.
- Depunerea oualor. Femela poate depune pana la 150 de oua in decurs de 20-25 de zile, plasand cate 1-2 oua sub epiderma fructelor aflate in parga.
- Dezvoltarea larvelor. Viermii eclozeaza si incep sa se hraneasca cu pulpa cireselor si visinelor, provocand daune semnificative.
- Transformarea in pupa. Larvele mature parasesc fructele si se retrag in sol, unde se transforma in pupa si ierneaza pana in primavara urmatoare.
Cum putem proteja ciresii si visinii de atacul acestui daunator?
Pentru a limita pagubele cauzate de acest daunator, se recomanda aplicarea unor masuri integrate, utile atat in culturile conventionale, cat si in cele BIO.
- Monitorizarea daunatorului. Capcanele DECIS TRAP ajuta la depistarea primilor adulti si la reducerea populatiei de muste. Acestea se amplaseaza imediat dupa inflorirea ciresilor sau, cel tarziu, in momentul in care fructele incep sa vireze din verde in galben.
- Aplicarea tratamentelor. Primele tratamente cu insecticide se efectueaza atunci cand adultii isi incep zborul, de obicei dupa 15 mai, pe baza capturilor inregistrate in capcane. Un alt indicator important este schimbarea culorii primelor fructe. Tratamentele se repeta la un interval de 7-10 zile, pentru a asigura o protectie eficienta.
- Reducerea populatiei de daunatori. Lucrarile solului, precum aratura adanca de toamna si saparea sub coroana pomilor, contribuie la distrugerea pupelor hibernante, reducand riscul de infestare in anul urmator.
Viermele cireselor: masuri esentiale de protectie pentru o recolta sanatoasa
Viermele cireselor reprezinta o amenintare majora pentru livezile de ciresi si visini, afectand atat cantitatea, cat si calitatea productiei. Infestarea fructelor duce la deprecierea acestora, facandu-le improprii pentru consum sau comercializare.
Combaterea eficienta presupune monitorizarea daunatorului cu ajutorul capcanelor, aplicarea la timp a tratamentelor insecticide si efectuarea lucrarilor solului pentru reducerea populatiei de pupe hibernante.
Printr-o gestionare corecta, pagubele pot fi diminuate semnificativ, asigurand o recolta sanatoasa si productiva.
Observatii
- Este indicat sa cititi cu atentie eticheta si sa respectati intocmai recomandarile producatorului, inainte de a utiliza produsele!
- Folosirea neconforma a acestor produse absolva producatorul si distribuitorul de orice responsabilitate.