Retragerea insecticidului-acaricidului Voliam targo: alternative si solutii

Certificatul de omologare se retrage de la 1.04.2024, ca urmare a nesustinerii reinnoirii omologarii produsului conform art. 43 din Reg. (CE) nr. 1107/2009. In Romania se permite comercializarea stocurilor existente pana la 1.10.2024, iar folosirea acestora de catre utilizatori poate continua pana la 1.10.2025.

 

Ce este Voliam targo si pentru ce se utilizeaza? 

 

Voliam Targo este un insecticid-acaricid cu spectru larg, care contine doua substante active (abamectin si clorantraniliprol). Acesta are actiune sistemica locala in frunze si poate fi utilizat atat preventiv, cat si curativ in timpul perioadei de vegetatie pentru a combate acarienii si alti daunatori, asigurand culturi sanatoase si neafectate.

 

Voliam targo este omologat pentru urmatoarele culturi: 

 

 • Ardei (sere si solarii): minierul tomatelor, omida fructelor, omizi, musca miniera, paianjenul comun;
 • Capsun (spatii protejate): omizi, musca miniera, paianjenul comun, acarianul ciclamei, omida fructelor de tomate, buha legumelor;
 • Castraveti (sere si solarii): omizi, musca miniera, paianjenul comun, omida fructelor;
 • Dovlecei (spatii protejate): omizi, musca miniera, paianjenul comun;
 • Fasole (spatii protejate): omizi, musca miniera, paianjenul comun;
 • Pepeni galbeni (sere si solarii): omida fructelor, omizi, musca miniera, paianjenul comun;
 • Pepeni verzi (sere si solarii): omizi, musca miniera, paianjenul comun, omida fructelor;
 • Tomate (sere si solarii): omida fructelor, buha legumelor, paianjenul rosu comun, musca miniera, Tuta absoluta;
 • Vinete (sere si solarii): minierul tomatelor, omida fructelor, omizi, musca miniera, paianjenul comun;
Care sunt alternativele recomandate?

 

In alegerea unui produs alternativ pentru Voliam targo trebuie sa fie luati in considerare daunatorii cu care se confrunta cultura la care se va utiliza produsul. De exemplu, daca se doreste doar combaterea daunatorului Tuta absoluta (unul dintre daunatorii pentru care este omologat Voliam targo), este recomandat sa se opteze pentru un insecticid care este omologat pentru combaterea acesteia in cadrul culturilor.

 

Fiecare daunator poate necesita un tratament specific, iar utilizarea unui produs adecvat pentru tipul de daunator intalnit poate asigura rezultate optime in controlul acestuia.

 

In cazul in care se doreste un produs cu un spectru cat mai larg de actiune (precum insecticidul-acaricidul Voliam targo), care sa acopere mai multi daunatori, este important sa se aleaga un produs similar, omologat pentru aceeasi daunatori sau pentru o gama extinsa de daunatori. In lipsa unui produs identic cu Voliam targo, este de preferat sa se aleaga un produs cu capacitatea de a controla cat mai multi dintre daunatorii relevanti pentru cultura respectiva, luand in considerare necesitatile specifice ale acelei culturi si obiectivele de combatere a daunatorilor.

 

Asadar, ca si insecticide omologate care prezinta omologare pentru combaterea omizilor (unul dintre daunatorii principali pentru care este utilizat de regula Voliam targo) la ardei, capsun, castraveti, fasole, pepeni, tomate, respectiv vinete, se recomanda utilizarea unor produse precum: 

 

Produse recomandate: 

 

Impotriva daunatorului Tuta absoluta se recomanda utilizarea insecticidelor omologate pentru acest daunator. 

 

Produse recomandate: 

 

Ca sa ai cele mai bune rezultate, poti comanda si: 

 

In cazul in care nu exista produse care sa fie omologate pentru toti daunatorii specifici unei culturi/plante, alegerea unui produs alternativ pentru Voliam targo va implica o evaluare atenta a necesitatilor specifice ale acelei culturi. Este posibil sa fie necesar sa se aleaga un produs care sa fie eficient in controlul celor mai prevalenti daunatori sau sa acopere o parte din spectrul necesar de protectie fitosanitara.  

 

Alegerea se va concentra pe identificarea produsului care poate oferi cea mai buna protectie impotriva daunatorilor prioritari pentru acea cultura, asigurandu-se ca tratamentul este optimizat pentru a obtine rezultatele dorite in combaterea daunatorilor.

 

De asemenea, in situatia in care nu exista un singur produs care sa acopere intregul spectru de daunatori pentru care era omologat Voliam targo, este recomandat sa se alterneze tratamentele si cu alte produse. 

 

Aceste produse ar trebui sa fie omologate pentru daunatorii specifici (sau o parte din ei) pe care ii combate Voliam targo, astfel incat, incluse intr-o schema de tratament, sa asigure o protectie cat mai completa. Alternarea tratamentelor cu diverse insecticide/acaricide omologate pentru diferiti dauantori permite si gestionarea dezvoltarii rezistentei la o anumita substanta activa si mentinerea sanatatii plantelor pe termen lung. 

 

Este esential ca alegerile sa fie facute in functie de daunatorii predominanti in cultura si de capacitatea fiecarui produs de a oferi o protectie adecvata in fiecare faza critica a ciclului de crestere a culturii respective.

 

Alte informatii necesare: 

 

 • Recomandarile de mai sus au un caracter general si trebuie adaptate nevoilor specifice ale culturii la care urmeaza sa fie aplicat produsul. 
 • Este posibil ca un produs cu omologari aproape identice cu Voliam targo sa nu fie omologat pentru toate culturile pentru care era omologat Voliam targo, de aceea, se va alege produsul in functie de cultura la care se doreste aplicarea. In cazul in care detineti mai multe culturi si nu este disponibil un produs cu omologare pentru toate, se vor alege produse diferite, de exemplu, unul omlogat pentru ardei, castraveti, tomate si altul pentru restul culturilor, pentru a efectua tratamentul. 
 • Daca doriti  combaterea unui singur dauantor din spectrul de actiune, este indicat sa alegeti un produs omologat specific pentru acel daunator.
 • Pentru un spectru cat mai larg de protectie, optati pentru un produs care sa acopere cel putin o parte din daunatorii relevanti, in cazul in care nu este disponibil pe piata unul similar in totalitate cu cel care a fost retras de pe piata.  
 • In lipsa unui insecto-acaricid cu acoperire completa a tuturor daunatorilor, se recomanda sa alternati tratamentele (la cateva zile distanta) cu produse cu diferite omologari, pentru acoperi spectrul de combatere al dauantorilor cat mai larg. 
 • Respectati intotdeauna recomandarile de pe eticheta privind doza, frecventa tratamentelor, timpul de pauza si culturile omologate pentru a asigura o aplicare eficienta si sigura a insecticidului.
Observatii
 
 • Este indicat sa cititi cu atentie eticheta si sa respectati intocmai recomandarile producatorului, inainte de a utiliza produsele!  
 • Folosirea neconforma a acestor produse absolva producatorul si distribuitorul de orice responsabilitate.

Echipa Expertilor Agrii sta la dispozitia dumneavoastra pentru a va oferi consultanta personalizata, recomandari si produse specializate. Asadar, pentru alegerea unei alternative cat mai adecvate pentru Voliam targo, in functie de necesitatile culturii, va invitam sa ne contactati!