Plosnite de saltea: unde se ascund si solutii eficiente pentru a le elimina

Plosnitele de pat, cunoscute stiintific sub denumirea de Cimex lectularius, sunt insecte parazite care se hranesc cu sangele oamenilor si al animalelor, adesea in timpul noptii. Acestea sunt frecvent denumite si „plosnite de saltea”, datorita faptului ca prezenta lor este sesizata de cele mai multe ori in zona saltelei, respectiv a patului. 

 

Desi plosnitele de pat sunt din ce in ce mai des asociate cu saltelele si zonele din apropierea patului, acestea sunt de fapt capabile sa fie prezente intr-o varietate de locuri din camera, fiind ajutate de caracteristicile lor morfologice (forma ovala, corp mic si aplatizat de culoare brun-rosiatica). 

 

Astfel, comportamentul lor discret si abilitatea de a se ascunde in fisuri si spatii greu accesibile le permit sa prolifereze in multiple zone ale incaperii, facandu-le dificil de identificat si eliminat. Printre locurile in care pot fi prezente amintim: 

 

  • Structurile patului. Crapaturile din cadrul patului, in special la colturi si imbinari, sunt locuri preferate de plosnite pentru a se ascunde. Aceste zone, rareori verificate, ofera protectie si acces facil la gazde.
  • Mobilier din proximitate. Dulapurile, noptierele sau alte piese de mobilier din apropierea patului sunt frecvent invadate. Fisurile si spatiile din acestea reprezinta locatii ideale pentru ca plosnitele sa se ascunda.
  • Materiale textile. Lenjeriile de pat, paturile, cuverturile, pernele, hainele si chiar draperiile sunt locuri comune in care plosnitele de pat pot fi prezente, ascunzandu-se adesea intre pliurile acestora, unde pot ramane nedetectate timp indelungat.
  • Pardoseli si covoare. Marginile si colturile covoarelor, precum si spatiile dintre plinte, sunt adesea folosite ca refugii. Plosnitele se strecoara in aceste zone discrete pentru a evita detectarea.
  • Prize si intrerupatoare. Plosnitele de pat se pot adaposti in fisurile din jurul prizelor si intrerupatoarelor, profitand de spatiile mici pentru a se ascunde.
  • Obiecte de decor. Plosnitelele de pat pot fi gasite si in spatele tablourilor, oglinzilor sau altor obiecte decorative montate pe pereti, locuri rar verificate care le ofera siguranta.
  • Bagaje si genti. In timpul calatoriilor, plosnitele de pat se pot ascunde in bagaje si valize, fiind aduse fara sa fie observate in alte locuinte. Astfel, se pot raspandi rapid, fiind necesara intreprinderea unor masuri specifice, atat pentru eliminare, cat si pentru a preveni reintroducerea acestora in casa, pe viitor. 

 

Identificarea prezentei plosnitelor de pat 

 

Daca se suspecteaza o infestare cu plosnite de pat intr-un spatiu, pe langa inspectarea atenta a zonelor in care ar putea fi prezente, se recomanda utilizarea capcanelor destinate monitorizarii acestor insecte. Capcanele sunt un instrument important pentru a confirma prezenta plosnitelor de pat si a evalua nivelul infestarii.

 

Acestea sunt utilizate pentru a detecta activitatea plosnitelor de pat inainte de a incepe un tratament chimic, identificand zonele unde acestea sunt cele mai active, oferind astfel informatii despre severitatea infestarii.

 

Dupa aplicarea tratamentelor, capcanele devin utile pentru monitorizarea constanta a zonei. Prin capturarea plosnitelor de pat sau prin absenta acestora, capcanele permit evaluarea eficientei tratamentului si ajuta la gestionarea corecta a procesului de eliminare a acestora. 

 

Produse recomandate:

 

Tratamente impotriva plosnitelor de pat 

 

Combaterea plosnitelor de pat este un proces mai complex, care necesita aplicarea unor tratamente chimice si intrepinderea unor masuri specifice. Primul pas consta in utilizarea insecticidelor de contact, aplicate prin pulverizare in toate locurile unde plosnitele se pot ascunde, respectand recomdandarile de aplicare mentionate de catre producator, pe eticheta produselor. 

 

Produse recomandate: 
  1. INSECTICID K-OTHRINE PARTIX SC 25
    INSECTICID K-OTHRINE PARTIX SC 25
    incepand de la 10796 Lei Pret standard 11995 Lei
  2. INSECTICID K'OTHRINE SC 25
    INSECTICID K'OTHRINE SC 25
    Rating:
    100%
    incepand de la 6283 Lei

 

Ulterior, imediat dupa aplicarea tratamentelor prin pulverizare se va utiliza un insecticid aerosol, care forteaza plosnitele de pat sa iasa din ascunzatori si sa intre in contact cu solutia pulverizata anterior.

 

In functie de gradul de infestare, este important sa se efectueze minim 2-3 tratamente la interval de 7-10 zile. Dupa efectuarea tratamentelor chimice, spatiul trebuie bine aerisit si curatat, iar lenjeriile si alte materiale textilele trebuie spalate la temperaturi ridicate. 

 

In plus, in zonele greu accesibile este indicata si utilizarea insecticidelor sub forma de pulbere. 

 

Pentru mai multe informatii detaliate despre combaterea plosnitelor de pat, precum si alte masuri ce trebuie intreprinse,  va rugam sa consultati si articolul urmator: GHID COMPLET PENTRU COMBATEREA PLOSNITELOR DE PAT. 

 

Concluzie

 

In concluzie, plosnitele de pat (Cimex lectularius) sunt insecte greu de detectat si combatut din cauza capacitatii lor de a se ascunde in diverse locuri din locuinta, nu doar in zona/pe saltele. Combaterea acestora presupune aplicarea unor tratamente chimice in mai multe etape, alaturi de masuri specifice (spalarea tuturor textilelor la temperaturi ridicate, asiprarea si curatarea spatiului etc.). 

 

De asemenea, monitorizarea constanta cu ajutorul capcanelor este esentiala pentru a verifica prezenta plosnitelor intr-un spatiu, precum si eficacitatea tratamentelor. 

 

Observatii

 

  • Este indicat sa cititi cu atentie eticheta si sa respectati intocmai recomandarile producatorului, inainte de a utiliza produsele!  
  • Folosirea neconforma a acestor produse absolva producatorul si distribuitorul de orice responsabilitate.            
Buton WhatsApp
Ai nevoie de ajutor sau vrei sa plasezi o comanda rapid?
Apasa butonul de WhatsApp si discuta direct cu un specialist. Suntem aici sa te ajutam imediat.
WhatsApp Logo Contacteaza-ne pe WhatsApp