Gargarita florilor de mar - tratamente si recomandari

Gargarita florilor de mar, cunoscuta stiintific drept Anthonomus pomorum, este un daunator ce face parte din ordinul Coleoptera, familia Curculionidae, frecvent intalnit in livezile de meri din zonele deluroase si submontane ale tarii. 

 

Aceasta reprezinta o amenintare majora pentru culturile pomicole, atacand nu doar meri, ci si alte specii de pomi. Hranindu-se intens cu muguri, boboci floriferi, flori si frunze, gargarita compromite dezvoltarea normala a pomilor, influentand negativ productia si sanatatea acestora.

 

Adultul gargaritei florilor de mar are un corp oval-alungit, cu o lungime de 3-4 mm, de culoare generala brun-cenusie spre negru-maro, fiind acoperit pe partea dorsala cu perisori fini gri. Elitrele sunt alungite si latite posterior, avand doua benzi de culoare cenusie-inchisa, dispuse oblic in treimea posterioara, formand un „V” caracteristic. 

 

Ouale, de forma ovala si albe, au o lungime de 0,7 mm. Larvele sunt lipsite de picioare, cu corp subtire, usor curbat, de culoare alb-galbuie, cu cap negru, si masoara intre 0,6 si 0,8 cm; prezinta mici proeminente in locul picioarelor. 

 

Pupa, de culoare alb-galbuie, atinge aproximativ 0,5 cm lungime.

 

Care este biologia si ecologia gargaritei florilor de mar?

 

Gargarita bobocilor si florilor de mar (Anthonomus pomorum) dezvolta o singura generatie pe an, iernand in stadiul de adult in locuri umede si racoroase, precum crapaturile scoartei pomilor si arborilor din apropiere, sub frunzele cazute sau in jurul pietrelor. 

 

Primavara, la sfarsitul lunii martie si inceputul lunii aprilie, cand temperaturile depasesc 7-9ºC, adultii hibernanti ies din locurile de iernare si urca in coroana pomilor pentru a se hrani cu frunzele fragede aparute la dezmugurit, etapa de hranire durand 10-14 zile. Dupa aceasta perioada, adultii se imperecheaza, iar femelele depun ouale in bobocii florali, creand mici cavitati cu ajutorul rostrului. 

 

Fiecare femela poate depune pana la 100 de oua in decursul a 10-15 zile. Dupa o perioada de incubare de 6-15 zile, in intervalul sfarsit de aprilie-mai, apar larvele care se hranesc cu organele florale (ovar, stamine etc.), stadiul larvar durand intre 15-30 de zile. Impuparea are loc in interiorul bobocilor, iar stadiul de pupa dureaza 8-16 zile. Incepand cu 20 mai, apar adultii noii generatii care se hranesc cu frunze timp de 15-26 zile, dupa care se retrag in locuri umede si racoroase pentru repaus si hibernare.

 

Care sunt semnele atacului?

 

Gargarita bobocilor si florilor de mar si par (Anthonomus pomorum) ataca in perioada martie-mai organele specifice pomilor fructiferi, precum mugurii in stadiul de dezmugurit, bobocii florali si frunzele, provocand daune semnificative. Adultii hibernanti rod mici cavitati in mugurii foliari si florali, iar generatia noua de adulti consuma frunzele inainte de a intra in repaus pentru iarna, rozand epiderma si parenchimul acestora. 

 

Larvele se dezvolta in interiorul bobocilor florali, hranindu-se cu organele reproductive (pistil, stamine etc.), ceea ce impiedica deschiderea bobocilor afectati. Bobocii infestati devin ruginii, se usuca si raman agatati pe ramuri, cunoscuti popular drept „cuisoare”. Aceasta insecta daunatoare afecteaza atat livezile de meri cultivati, cat si speciile salbatice, atacand mai intens in livezile vechi, clasice, sau in apropierea vegetatiei forestiere.

 

Printre plantele atacate se numara marul (Malus domestica), parul (Pyrus communis), gutuiul (Cydonia oblonga), prunul european (Prunus domestica), precum si meri, peri ornamentali si spontani, dar si paducelul (Crataegus spp.).


 

Cum putem proteja pomii de atacul gargaritei florilor? 

 

Monitorizarea riguroasa este foarte importanta pentru detectarea timpurie a activitatii gargaritei florilor de mar si pentru intreprinderea masurilor ce se aplica impotriva acestui daunator. Se recomanda o serie de masuri agrofitotehnice pentru a reduce numarul de insecte hibernante, cum ar fi taierea ramurilor uscate si arderea resturilor vegetale in care adultii gasesc adapost.

 

De asemenea, aplicarea braielor-capcana sau a inelelor cu clei pe trunchiurile si ramurile groase ale pomilor ajuta la capturarea gargaritelor inainte de intrarea lor in estivare, oferind o metoda de control in momentele critice. 

 

Combaterea acestui daunator include tratamente chimice aplicate in perioada de urechiuse si infrunzire, precum si imediat dupa scuturarea petalelor, avand scopul de a elimina adultii inainte de depunerea oualor si de a viza noii adulti ce urmeaza sa intre in hibernare.

 

Produse recomandate:
  1. INSECTICID DELMUR
    INSECTICID DELMUR
    incepand de la 10355 Lei
  2. INSECTICID DECIS EXPERT 100 EC
    INSECTICID DECIS EXPERT 100 EC
    incepand de la 355 Lei
  3. INSECTICID MOSPILAN 20 SG
    INSECTICID MOSPILAN 20 SG
    incepand de la 226 Lei
  4. INSECTICID MAVRIK 2 F
    INSECTICID MAVRIK 2 F
    incepand de la 631 Lei
  5. INSECTICID KARATE ZEON
    INSECTICID KARATE ZEON
    incepand de la 361 Lei

 

De asemenea, pentru a imbunatati eficacitatea insecticidelor, se recomanda si adaugarea unui adjuvant in solutia de stropit.

 

Produse recomandate:
  1. ADJUVANT FORTGREEN MIG
    ADJUVANT FORTGREEN MIG
    incepand de la 3267 Lei
  2. ADJUVANT SPRAYGARD
    ADJUVANT SPRAYGARD
    incepand de la 468 Lei
  3. ADJUVANT SILWET GOLD
    ADJUVANT SILWET GOLD
    incepand de la 675 Lei

 

Ca sa ai cele mai bune rezultate, poti comanda si:

 

In plus, pentru a asigura o protectie indelungata a pomilor fructiferi impotriva bolilor, dar si a daunatorilor, se recomanda utilizarea Agrii Pack Pomi Fructiferi, pe parcursul perioadei de vegetatie, conform recomandarilor de pe eticheta.

 

Produse recomandate: 

 

In concluzie, gargarita florilor de mar, cunoscuta stiintific ca Anthonomus pomorum, reprezinta un daunator semnificativ pentru livezile de meri din zonele deluroase si submontane ale tarii. Aceasta insecta afecteaza grav nu doar pomii fructiferi, cum ar fi meri si peri, ci si alte specii, prin hranirea intensa cu muguri, boboci floriferi, flori si frunze, ceea ce conduce la scaderea productiei si sanatatii pomilor. 

 

Monitorizarea constanta si aplicarea unor masuri preventive, cum ar fi taierea ramurilor uscate si utilizarea braielor capcana, sunt esentiale pentru controlul populatiei de gargarite. Prin aplicarea unor tratamente chimice in momentele cheie, se poate diminua impactul acestui daunator asupra culturilor pomicole, asigurand astfel o recolta sanatoasa si abundenta.

 

Observatii
 
  • Este indicat sa cititi cu atentie eticheta si sa respectati intocmai recomandarile producatorului, inainte de a utiliza produsele!  
  • Folosirea neconforma a acestor produse absolva producatorul si distribuitorul de orice responsabilitate.
Buton WhatsApp
Ai nevoie de ajutor sau vrei sa plasezi o comanda rapid?
Apasa butonul de WhatsApp si discuta direct cu un specialist. Suntem aici sa te ajutam imediat.
WhatsApp Logo Contacteaza-ne pe WhatsApp